Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odmítněte EU i migraci, vyzval Wilders v Praze Čechy

Geert Wilders
Geert Wilders
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nizozemský kritik islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders publiku na konferenci krajně pravicových stran připomínal českou historii a na podporu svých myšlenek neváhal použít i některé významné české osobnosti.

Vytrhával z kontextu myšlenky Jana Amose Komenského či Tomáše Garriqua Masaryka, Čechům říkal, že jsou národem hrdinů a svůj plamenný projev prokládal českými slovy. Za svůj apel na udržení národní suverenity za každou cenu sklízel bouřlivé ovace.

"Češi jsou jedním z mých oblíbených národů v Evropě. Jste národem hrdinů, vzpomeňte na Komenského, který žil v Nizozemsku. Skutečnými Evropany můžeme být jen v případě, že zůstaneme tím, kým jsme," řekl. "Respektujte moudrost lidu, říkal prý Masaryk," vzal si na pomoc další významnou postavu českých dějin.

"Když se řekne Češi, vytane mi na mysli Jan Palach, odmítal žít pod diktaturou, raději zemřel ve svobodě," řekl. Díly Palachovi je podle něj slovo Čech synonymem odvahy. "Nezemřel, jeho duch žije dál. My ho nikdy nezradíme," zakončil svůj historický exkurz a přešel ke svým plánům.

"Moje strana chce vyvézt Nizozemsko z Evropské unie, naše motto zní: Nexit. Evropská unie je stvůra," řekl. Dodal, že jeho strana podpoří české soukmenovce "v odvážném odporu proti EU". Naše civilizace je zakořeněna v dějinách Jeruzaléma a Říma, ne Mekky, odkazoval dnes poněkolikáté k evropským kulturním tradicím.

Témata:  Geert Wilders Praha Češi

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.