Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo práce čekají organizační změny, podle plánu reorganizace ubudou dva náměstci

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nová ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) plánuje k 1. lednu rušení míst náměstků a jejich sekcí a převedení jejich agendy do sekcí nových. Rezort tak zřejmě čekají velké vnitřní organizační přesuny.

Místo osmi náměstkovských pozic by jich mělo být šest. Vyplývá to z návrhu systemizace služebních a pracovních míst, který by měla projednat vláda. Kdo z nynějších náměstkyň a náměstků vedení resortu opustí, v podkladech výslovně není. Změny spočívají hlavně ve zrušení dvou pozic odborných náměstků, převedení jejich podřízených pod jiného šéfa či šéfku, přeskupení odborů a přejmenování sekcí.

Vedení resortu organizační úpravu zdůvodňuje lepší možností řízení i kontroly a logickým provázáním činností. Na ministerstvu by mělo ubýt devět služebních míst představených. Přibýt by naopak mělo jedno běžné služební místo a osm zaměstnaneckých - jedno vedoucí a sedm ostatních. Úřad už opustili dva političtí náměstci bývalé ministryně Michaely Marksové (ČSSD), Němcová si do této pozice vybrala bývalou šéfku úřadu práce Marii Bílkovou.

Ministryně chce zrušit sekce pěti náměstků - pro informační technologie, rodinu a sociální politiku, řízení úřadu, ekonomiku a evropské fondy a odvolání a správní činnosti. Dva náměstci přišli do úřadu z bankovního sektoru, jeden z firmy, dva posty pak obsadily před čtyřmi lety členky ČSSD a ANO. Všichni náměstci museli před časem projít výběrovým řízením podle služebního zákona. Nově by měly vzniknout místo pěti sekcí tři, a to ekonomická a ICT, evropských fondů a pak správních činnosti a sociální politiky.

Nynější sekci informačních technologií řídí Robert Baxa, kterého do úřadu jako svého poradce přivedla Marksová. Agenda by se měla přesunout do nové sekce ekonomické a ICT. Ta by měla převzít i sekci řízení úřadu, kterou má na starosti náměstek Petr Hejduk. Na ministerstvo přišel v říjnu 2014 z bankovního sektoru. Pod novou ekonomickou sekci by měla spadat část náplně rušené sekce ekonomiky a evropských fondů, kterou řídí Martin Kučera. I on do roku 2014 pracoval v bankovnictví. Nová sekce správních činnosti a sociální politiky převezme rodinnou agendu Zuzany Jentschke Stöcklové (ČSSD) a odvolání a správních řízení Jany Hanzlíkové (ANO).

Po nástupu Babišovy vlády se mluvilo o tom, že z úřadu někteří náměstci odejdou. Nejčastěji padala zmínka o Baxovi a Stöcklové. Zaznělo ale i jméno Ivy Merhautové z KDU-ČSL, která řídí sekci sociálně pojistných systémů, tedy hlavně důchodů. Tohoto úseku by se změny od ledna dotknout neměly.

Podle materiálu je na ministerstvu 161 služebních míst představených a 1083 ostatních. Do platů putuje 723,78 milionu korun. Pod zákoník práce spadá dalších pět šéfovských pozic a 405 ostatních pracovníků. Na jejich platy se vydá 136,96 milionu korun.

Témata:  Jaroslava Němcová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.