Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevraždu Dahlgrena ve valdické věznici vyšetřuje i GIBS, byla nařízena pitva

Kevin Dahlgren u soudu (19. 7. 2016)
Kevin Dahlgren u soudu (19. 7. 2016)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Valdice - Sebevraždu Kevina Dahlgrena ve věznici Valdice vyšetřují kromě policie také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a vnitřní orgány vězeňské služby. Američan zavraždil v květnu 2013 v Brně čtyři lidi. Odsouzen byl na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice.

Totožnost mrtvého Američana a důvod jeho smrti policejní ani vězeňské orgány dosud nezveřejnily ani nepotvrdily. ČTK má ale z důvěryhodných zdrojů informaci o Dahlgrenově sebevraždě potvrzenou. Královéhradecká krajská policie dnes uvedla, že ve věznici ve čtvrtek v podvečer zemřel pětadvacetiletý cizinec, a to bez cizího zavinění. "Při prvotním ohledání těla bylo předběžně vyloučeno cizí zavinění. Pro zjištění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení," sdělila mluvčí krajské policie Lenka Burýšková.

Mluvčí valdické věznice Eva Francová potvrdila pouze to, že ve čtvrtek vpodvečer ve věznici zemřel jeden vězeň. "Další informace vzhledem k vyšetřování zatím poskytovat nebudeme. Případ vyšetřují GIBS, policie a vnitřní orgány vězeňské služby," řekla Francová. Za předčasnou označila otázku, zda bude vězeňská služba nějak měnit režim hlídání vězňů.

Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová potvrdila dřívější informace policie, že jeden z vězňů zemřel ve věznici Valdice. Musí být podle ní provedena pitva. "To je základ vyšetřování," řekla a dodala, že postup vyšetřování je věcí policie. Na otázku, zda se v případě sebevražd ve věznicích zjišťují případná pochybení zaměstnanců, uvedla, že takové případy vyšetřuje odbor kontroly Vězeňské služby.

Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím. Trest si za jejími zdmi nyní odpykává 1078 odsouzených. Věznice od roku 1857 sídlí v někdejším kartuziánském klášteře, celý komplex má rozlohu téměř deset hektarů. Trest si ve Valdicích odpykávají i doživotně odsouzení. Ze statistik Vězeňské služby vyplývá, že v českých věznicích se v posledních několika letech stává kolem deseti dokonaných sebevražd ročně. V roce 2012 se však jejich počet blížil dvaceti.

Dahlgren zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR.

Témata:  Kevin Dahlgren věznice sebevražda

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy