Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO chce ústavní změny a nezáleží jí na tom, kdo je pomůže prosadit, tvrdí Válková

Helena Válková /ANO/
Helena Válková /ANO/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Hnutí ANO má velký zájem na tom, aby prošly některé ústavní změny. Podle poslankyně Heleny Válkové nezáleží na tom, s kým na nich bude spolupracovat. Řekla to dnes po schůzce s předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomiem Okamurou.

Z návrhů SPD má i v rámci ANO kladnou odezvu například přímá volba starostů a hejtmanů. SPD si od ústavní novely slibuje i větší odpovědnost přímo volených starostů a hejtmanů ke spravovanému majetku. "Za ANO můžu říci, že se setkáváme s kladným zájmem, podporou a odezvou i u našich poslanců, že je to změna účelná a dobrá," uvedla Válková.

Pokud s tím bude příští týden souhlasit klub ANO, mohla by Sněmovna při hledání kompromisů vyjít z návrhu SPD a nečekat, než by s obdobným návrhem přišlo ministerstvo vnitra.

Neshoda panuje mezi SPD a ANO v otázce novely trestního zákoníku, s kterou přišla SPD. Podle ní by byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí. Také tato předloha má neutrální stanovisko menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO). Podle Válkové trestní předpisy není nutné měnit, Okamura kvůli konkrétním případům nesouhlasí.

Hnutí ANO a SPD, doplněná ještě o KSČM a Piráty, už tento týden jednala o zavedení obecného referenda. Subjekty se shodly na tom, že plebiscit by měl být závazný. Rozdíly zůstávají v názorech na to, jaký počet občanů by měl dostat možnost hlasování vyvolat a čeho všeho by se mohlo týkat. Válková dnes zopakovala, že ANO nechce připustit hlasování mimo jiné o vystoupení z Evropské unie.

Témata:  Helena Válková Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.