Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Klinice pražské zastupitelstvo nejednalo. Opozice to na jednání neprosadila

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Pražské zastupitelstvo o Klinice nejednalo. opozice ve složení TOP 09, ODS a KSČM neprosadily téma Kliniky, která leží na pražském Žižkově, do jednání. Vadí jim, že problémy státu má řešit město.

"Ten problém způsobil stát. Šlo o populismus ministra financí, který tam nechal Kliniku působit a pak se k tomu dále neznal," uvedl v odůvodnění požadavku na zařazení bodu na program jednání předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle něj se vytváří precedens. "Když budete hodně ignorovat zákony, budete hodně urputní a vydržíte dlouho, tak vám koupíme a opravíme barák," dodal Novotný.

Magistrát bude s ÚZSVM jednat o nákupu nebo směně budovy, následně by ji rádi opravili a nabídli neziskovému sektoru. Squatteři by tam mohli do začátku oprav zůstat, i když jsou tam nelegálně a za poslední týden už je z tama dvakrát policie vyvedla. Vždy se však do budovy vrátili.

Aktivisté působili v budově, kterou původně v roce 2014 obsadili nelegálně, na základě výpůjčky od ÚZSVM do letošního března. Od té doby nabíhá osobě, se kterou úřad smlouvu uzavřel, každý den smluvní pokuta 1000 korun. K dnešnímu dni jde o 85.000 korun, z nichž necelou polovinu uhradila. Od března v budově Klinika zůstává podle úřadu protiprávně.

Témata:  klinika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Praha

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.