Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS-LEV 21 se spojí s DSSS v ústeckém kraji, povede je Vandas

Tomáš Vandas /DSSS/. Manifestace na podporu uprchlíků se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně, kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Tomáš Vandas /DSSS/. Manifestace na podporu uprchlíků se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně, kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ústí nad Labem – V Ústeckém kraji spolu do krajských voleb půjdou Národní socialisté Lev-21 (NS-LEV 21) spolu s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). O spolupráci a složení kandidátky dnes zástupci stran informovali novináře. Uvedli, že kandidátku doplní ještě zástupci dvou menších subjektů - Čistého Ústí a Národní fronty.

Lídrem kandidátky bude předseda DSSS Tomáš Vandas, dvojkou bude místopředseda NS-LEV 21, podnikatel Petr Benda, bývalý šéf krajské ČSSD a někdejší blízký spolupracovník expremiéra Jiřího Paroubka.

Po odchodu Paroubka z ČSSD s ním Bena stranu NS-LEV-21 zakládal. Paroubek už dříve Mladé frontě Dnes řekl, že Benda dělá spojenectvím s DSSS chybu. „Ale je to jeho chyba. Myslím, že by si měl najít nějakou politickou stranu, která by měla pro jeho budoucnost větší přínos," řekl listu Paroubek.

Benda ale nesouhlasí a spojenectví za chybu nepovažuje. „Já jsem s tímto (Paroubkovým) vyjádřením v pohodě, považuji ho za maximálně férové a mě spíš motivuje k tomu, aby lidi, kterých si vážím, a lidi ve svém nejbližším okolí přesvědčil o tom, že chybu nedělám," tvrdí.

DSSS je nástupkyně soudně zrušené Dělnické strany. Její šéf Vandas na sebe upozornil řadou kontroverzních výroků. „Až se Dělnická strana dostane k moci, zatočí s nevládními organizacemi, které se zabývají menšinami... Chceme zemi čistou, bílou, bez parazitů a jiné verbeže," uvedl například v prosinci 2008.

V krajských volbách v roce 2012 kandidovaly obě strany samostatně, ani jedna se do krajského zastupitelstva nedostala. DSSS tehdy získala 4,37 procenta hlasů, NS-LEV 21 2,79 procenta hlasů. Vandas by za úspěch v letošních volbách považoval překročení pěti procent.

Úzká spolupráce a společná kandidátka obou stran se zatím týká jen Ústeckého kraje, kde půjde i o spolupráci v senátních volbách. Společnými kandidáty do senátních voleb budou Vandas na Ústecku a někdejší olympijský vítěz Ota Zaremba na Mostecku.

Témata:  Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) NS - Lev21 Volby 2016

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy