Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další protest taxikářů. Troubí po Praze a jedou před vládu

protest taxikářů proti Uber
protest taxikářů proti Uber
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zhruba 200 taxikářů vyjelo dnes po 14:00 z pražského Strahova na další protestní jízdu. Kolona se vydala přes Chotkovy sady k Úřadu vlády, poté zamíří přes Čechův most k ministerstvu dopravy. Odtud se vrátí zpátky na nábřeží a jízdu zakončí u sídla magistrátu na Starém Městě. U všech institucí budou na protest hlasitě troubit a budovy několikrát objedou.

Taxikáři opakovaně vyjadřují nespokojenost s postupem státu a vedení města vůči alternativním přepravcům typu Uber. Podle taxikářů jsou nekalou konkurencí. Řidiči těchto služeb podle nich nedodržují zákon, protože nemají například taxametr ani označené vozidlo. 

V úterý 6. března se má uskutečnit schůzka k připravované novele zákona, dva dny poté je v plánu setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). "Pokud se ani poté nezmění přístup úřadů vůči službám typu Uber, plánují taxikáři další a masivnější protesty," řekl předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniel Tarljovski.

Ministr dopravy v demisi Daniel Ťok (za ANO) chce situaci řešit širší novelou zákona o taxislužbě, její příprava a schvalování má trvat zhruba rok. Podle taxikářů ale není vládou chystaná novela potřeba a stačilo by, aby stát vymáhal dodržování zákona.

S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali taxikáři v únoru čtyři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Naposledy to bylo v pondělí. Nejprve vyrazili do Lazarské ulice a následně na magistrálu, kde fingovali poruchy vozů. Na několik desítek minut tak v centru zablokovali automobilovou i tramvajovou dopravu.

Témata:  taxi Praha EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.