Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidl stahuje sušené ovoce goji

Lidl, supermarket
Lidl, supermarket
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Lidl musí v Česku ze všech svých poboček stáhnout potravinu Vemondo Goji,– sušené plody kustovnice čínské, v balení 70 g, šarže L7195B. Dodavatelem potraviny je společnost Noberasco S.p.A., Carcere, Itálie. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

SZPI obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF notifikaci od partnerského dozorového orgánu v Itálii, že předmětná šarže goji obsahuje pesticid carbofuran v koncentraci 0,064 mg/kg. Carbofuran byl používán jako silný insekticid a pro své nežádoucí účinky jej EU od r. 2008 zakázala.

Lidl musí na pokyn inspekce nejen potravinu stáhnout z prodeje, ale také informovat zákazníky. "Důrazně varujeme před konzumací všechny spotřebitele, kteří si uvedenou šarži koupili," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

S kustovnicí obsahující karbofuran se inspekce setkala také loni v září, kdy český dovozce umístil na trh deset tun tohoto ovoce původem z Číny, a v červenci, kdy se dostalo na trh sedm tun.

Témata:  Lidl potraviny SZPI

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.