Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán chce v politice skončit. S ANO si nerozumí

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už nebude v další vládě a v politice skončí. Odejít chce také ze Sněmovny, neřekl ale kdy. Rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné názorovým rozchodem s hnutím ANO.

Pelikán v rozhovoru pro aktualne.cz uvedl, že zůstane v současné vládě, protože kabinet je v demisi, a sám tedy již demisi podat nemůže. Mohl by pouze požádat prezidenta, aby ho z funkce uvolnil. Nechce ale přidělávat práci svým kolegům.

O odchodu uvažoval delší dobu, k rozhodnutí přispěl i jeho verdikt o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. "Očekával jsem, že to vyvolá u některých politických subjektů v Česku nepřátelské reakce a nechtěl jsem tím zatěžovat jednání o budoucí vládě," vysvětlil Pelikán.

Jako další důvod uvedl, že jeho stanoviska a názory nejsou vždy v souladu s většinovým stanoviskem ANO. Týká se to podle něj například postoje k hnutí SPD, ale nejenom toho.

"Velmi obtížně hledám porozumění u řady poslanců v našem klubu, co se lidských práv týká," uvedl Pelikán, který je rovněž předsedou Rady vlády pro lidská práva.

Po odchodu z ministerstva se Pelikán hodlá vrátit do advokacie. Působit chce také jako přednášející na právnické fakultě, kde má v současnosti desetinový úvazek.

Témata:  Robert Pelikán Hnutí ANO

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.