Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do půl roku budou náramky pro vězně, slibuje ministerstvo

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - Ostrý provoz elektronických náramků pro vězně by se mohl spustit do poloviny roku. Na dotaz Pavly Golasowské (KDU-ČSL) to při dnešních sněmovních interpelacích řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Probační a mediační služba podepsala smlouvu s vítězným uchazečem výběrového řízení loni v září. Pelikán uvedl, že nyní se systém implementuje a zdá se, že "porodní bolesti" jsou téměř překonány. Následovat bude několikatýdenní testovací provoz.

"Počítám, že do měsíce, do dvou už opravdu půjdeme do ostrého provozu a začneme to nasazovat vězňům. Zatím se tak ještě nestalo," řekl ministr.

Za pořízení náramků a za šestiletý provoz monitorovacího centra zaplatí ministerstvo 93 milionů korun. Rozhodujícím kritériem výběru dodavatele byla právě nabídnutá cena. Náklady na jednoho odsouzeného v domácím vězení budou 120 korun na den, 50 korun si bude odsouzený hradit sám. Pobyt pachatele ve věznici stojí stát zhruba 1100 korun.

Témata:  Robert Pelikán věznice EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.