Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Jesenicku havarovala cisterna, v řece je nafta a vápenec

Řeka, ilustrační fotografie
Řeka, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Jeseník - Dvě stovky litrů nafty a větší množství vápence uniklo dnes odpoledne z havarované cisterny do řeky Bělá v Adolfovicích na Jesenicku.

Na místě nehody zasahují hasiči, kteří na řece vybudovali norné stěny a jeřábem se pokusí havarovanou cisternu vyprostit. Při nehodě se zranil řidič nákladního vozidla. Vzhledem k nastalé situaci lze předpokládat úhyn ryb, řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Doprava je v místě nehody omezena na jednu polovinu silnice, která spojuje Jeseník se Šumperkem.

"Cisterna zůstala převrácena na boku a došlo k úniku nafty do vodního toku. Do Bělé uniklo také větší množství vápence, které vytvořilo na povrhu souvislý kašovitý povrch," uvedl Hošák. Hasiči o úniku nafty a vápence do vodního toku informovali starosty okolních obcí, pracovníky životního prostředí a také členy bezpečnostní rady. "Norné stěny po toku jsou vystaveny v Mikulovicích u splavu a v rámci mezistátní pomoci polští hasiči provedli výstavbu dalších těsně na státní hranici. O této mimořádné situaci byl také informován svaz rybářů a jeho zástupci monitorují vliv látky na ryby," uvedl Hošák.

Převrácené vozidlo s nákladem vápence váží zhruba 45 tun, takže hasiči na místo povolali speciální jeřáb. "Aktuálně provádíme jímání uniklé látky a předpoklad příjezdu jeřábu je kolem 21:00," řeklo kolem 20:00 Hošák.

Témata:  ekologická havárie havárie dopravní nehody řeky

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.