Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá kritika Česka: Nebezpečná země, má otřesné silnice i pivo, nejezděte metrem ani taxi

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Česká republika je považována za jednu z nejbezpečnějších zemí světa. Za poslední roky si hodně polepšila a vyjma krádeží většinou není závažnější důvod varovat turisty mířící do Prahy či jiných měst před jiným nebezpečím. Některé země a organizace ale tvrdí opak a cestu k nám nedoporučují.

O bezpečnosti zemí nejvíce vypovídá každoroční žebříček Global Peace Index, ve kterém se Česká republika umisťuje velmi vysoko. Zatímco v roce 2008 byla na 18. místě, v roce 2014 stoupla na 11. pozici a o rok později dokonce na desátou.

V roce 2017 žebříček ukazuje, že Česko je dokonce šestou nejbezpečnější zemí světa, hned po Islandu, Novém Zélandu, Portugalsku, Rakousku a Německu. To ostatně potvrzuje například organizace Safe Around, která radí turistům, na co si mají dát ve které zemi pozor.

Jako největší problém u nás zmiňuje kapesní krádeže, k nimž dochází právě v Praze. "Dávejte si pozor na svůj pas. Nenoste jej při sobě, protože vám jej mohou ukrást a vaši identitu zneužít," uvádí na svých stránkách organizace.

Varuje také před praktikami taxikářů, kteří podle webu nadsazují kilometry: "Taxikáři nezapínají taxametry a na konci cesty vám řeknou náhodnou částku, která je 2x až 3x vyšší, než normálně." V ostatních ohledech ale Česká republika obstála velmi slušně.

Před kapesními krádežemi, ale i prostitucí nebo drogami upozorňuje také například britské ministerstvo zahraničí. "Pouliční zloději jsou problém, zejména v hlavních turistických oblastech v Praze. Snažte se vyhnout metru nebo tramvajím, kde cestuje větší množství lidí," uvádí na svých stránkách ministerstvo.

Právě pro Brity přitom ještě donedávna bylo Česko poměrně nebezpečné, a to dokonce tak, že se pro ně jednalo o čtvrtou nejnebezpečnější zemi. Za poslední roky se ale naše pověst i v této zemi vylepšila.

Mnoho turistů si před cestou do jiné země ale nepročítá pouze informace na stránkách ministerstev, nýbrž i informace z jiných cestovatelských webů a organizací. Jednou takovou a ve světě poměrně populární je například World Nomads, která radí takzvaným "nomádům", tedy lidem, kteří cestují po světě a svou práci si vozí s sebou. Nejčastěji jde o programátory.

Tato organizace tvrdí, že Česko má velmi nebezpečné silnice. "Řízení po České republice může být nebezpečné kvůli špatně opraveným silnicím, nedostatečné infrastruktuře a nedostatečné signalizaci," uvádí.

World Nomads také varuje před českým pivem: "Pražská pověst kvalitního levného piva a množství "dámských" podniků znamená, že se město stalo oblíbenou destinací pro párty. Vyhledejte si pojmy "Praha" a "párty" a podívejte se, jak velké je množství firem, které se specializují na víkendy plné alkoholu.

"Češi vynalezli moderní pivo a jsou největšími pijany na světě, spotřebovávají asi 160 litrů na jednoho obyvatele ročně," uvádí dále web s tím, že tuzemské pivo by měl vyzkoušet každý, ale velmi opatrně.

Přehnané pití totiž podle nomádů může způsobit, že budou turisté bezbranní vůči zločincům, kteří jsou i zde přetřásáni jako jeden z největších problémů Česka.

Témata:  Česká republika turistika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.