reklama

Na možnou spojitost mezi propuštěním Schovánka před třemi lety při reorganizaci a předchozím jednáním mezi ústavem a tehdejším ministrem financí Babišem upozornil historik ÚSTR Petr Blažek na demonstraci Milion chvilek pro demokracii 5. června.

Reorganizace, při které bylo v dubnu 2015 v ústavu zrušeno zhruba 20 míst oddělení digitalizace, načež vzniklo podobné pracoviště v Archivu bezpečnostních složek, byla podle něj účelová a měla za cíl zbavit se Schovánka. Blažek ji označil za "velkou čistku".

"Je zavádějící spojovat jeho (Schovánkovo) propuštění s digitalizací, protože nikdy nebyl písemně upozorněn na nějakou nekvalitní práci. Byl propuštěn pro nadbytečnost, přestože na jeho místo byla přijatá paní, která sedí na stejném místě, kde seděl on, sedí u stejného počítače a dělá stejnou práci," řekl ČTK Blažek. U jednáních o propouštění byl jako předseda odborů. "Jednali jsme s Andrejem Babišem, upozorňovali jsme vedení i Andreje Babiše, že se jedná o svědka z jeho procesu," řekl dále Blažek. Uvedl také, že jeho postoj k celé věci je už tři roky stále stejný.

Vedení ÚSTR nařčení odmítlo a Blažka označilo za fanatického aktivistu. Změna v digitalizaci byla podle vedení nutná, předtím totiž kontroly odhalily velkou chybovost. V reakci, kterou ústav zveřejnil, se píše i to, že odchod Schovánka s jeho svědectvím v Babišově kauze nesouvisí. 

Blažka vedení ústavu vyzvalo, aby svá tvrzení doložil. "Stále platí vyjádření, že Petr Blažek z našeho pohledu nedoložil svá tvrzení citovaná v prohlášení na webu ÚSTR, a tato nedoložil ani onen otevřený dopis od zejména bývalých zaměstnanců ÚSTR (z podepsaných jsou současnými zaměstnanci 3). Tvrzení dále označujeme za nepravdivá," uvedla po úterním jednání mluvčí ÚSTR Darja Čablová.