Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku poprvé léčili žlutou zimnici. Pacientka se nakazila v Brazílii

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Prostějov - Žena ze Šumperska se na začátku léta nakazila v Brazílii žlutou zimnicí, která je typická pro tropické oblasti Afriky a Jižní Ameriky, kde u řady pacientů končí smrtí..V Nemocnici Prostějov žena absolvovala symptomatickou léčbu na lůžkovém oddělení.

Zdravotníci Nemocnice Prostějov jako první v České republice léčili pacientku se žlutou zimnicí. "Případ námi zachycené žluté zimnice je opravdu velmi vzácný, jde o první import do České republiky v historii, takže pro celý náš tým šlo pochopitelně o novinku. Do Evropy se jednotlivé případy ale čas od času zavlečou, jde zhruba o desítku pacientů ročně," uvedl primář infekčního oddělení Nemocnice Prostějov Zdeněk Prokeš.

Žlutá zimnice se projevuje horečkami, křečemi ve svalech, nevolností, únavou i bolestmi hlavy, v horších případech pak krvácením, žloutenkou i selháním orgánů.

Žlutá zimnice se přenáší prostřednictvím komárů a inkubační doba je tři až šest dní. Proti žluté zimnici se ale lze účinně očkovat. "Pacientka, která byla na začátku léta hospitalizovaná v naší nemocnici, očkovaná nebyla," řekl Prokeš. 

Rekonvalescence pacientky zdaleka není u konce. "Zejména léčba poškození jater bude velmi dlouhá a stav pacientky v průběhy léčby může být proměnlivý. Specifická léčba žluté zimnice neexistuje, léčíme proto pouze projevy," upozornil Prokeš.

Tento případ je podle primáře varováním pro všechny, kteří cestování do exotických zemí podceňují a očkování neabsolvují. "Rozhodně bych všem před cestou do ciziny doporučil navštívit vakcinační centrum, kde dostanou komplexní informace o tom, jak se v dané destinaci chovat - jak se stravovat, jak dodržovat hygienu, jak se chránit proti hmyzu a také proti čemu se ideálně očkovat," dodal Prokeš. 

Témata:  Prostějov nemoc zdraví

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.