Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta poslanců do Číny asi nakonec nebude, zájmem mají jen tři poslanci

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanec ČSSD Jan Birke dnes oznámil, že se neoficiální cesta skupiny poslanců do Číny s nejvyšší pravděpodobností neuskuteční. Odjet měli na konci srpna.

Návštěva se měla uskutečnit na pozvání čínské strany. Předtím ji na svém červencovém jednání neschválil sněmovní organizační výbor. Své zástupce do delegace nevyšlou podle Birkeho kluby ANO a SPD. Cesty se nezúčastní ani poslanci ODS.

Podle Birkeho by tak zbyli jen tři zájemci: kromě něj ještě poslanci KSČM Hana Aulická Jírovcová a Zdeněk Ondráček. "Je to nedůstojné vůči hostiteli," řekl Birke. Definitivní rozhodnutí o cestě má oznámit čínské straně příští úterý, nyní podle svých slov ještě rozhodnutý není. 

Hospodářské noviny minulý čtvrtek uvedly, že plánovaná cesta vzbudila kritiku některých poslanců. "Byla to nestandardní žádost a výbor to odmítl proplatit. Jestli pojedou a Čína to zaplatí, nebude se jednat o standardní zahraniční cestu," citoval deník například předsedu klubu KDU-ČSL Jana Bartoška. "Delegace není v zájmu České republiky, ale Čínské lidové republiky," uvedl podle HN Jan Farský (STAN).

Témata:  Jan Birke Čína Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy