reklama

Stropnický pro idnes.cz prozradil, že peníze na zámek mu půjčila maminka Lucie Stropnická, která prodala byt v Praze. „Ta stavba je sice zámek, ale je to v podstatě starý vybydlený dům s velkým pozemkem,“ vysvětluje. „Nám se po dlouhém vyjednávání podařilo sjednat cenu 12 milionů korun. Když se to tak vezme, je to podobná cena, za jakou pořídíte v Praze čtyřpokojový byt,“ uvedl Stropnický s tím, že volba byla jasná.

Jeho slova ale pořádně vydráždila senátora Václava Lásku, který se do horní komory Parlamentu dostal jako nestraník za SZ a KDU-ČSLs podporou Pirátů. „Držel jsem se zpátky tohle komentovat. Neb jako exzelený a ideový oponent Matěje Stropnického očekávám hlášky, jak zase kopu do Zelených. Jenže stalo se z toho na FB téma. A tak mi dovolte komentář na základě osobní zkušenosti s Matějem Stropnickým,“ rozpovídal se na facebooku.

Na faktu, že si někdo pořídí rozpadlý zámek prý nevidí nic špatného. „Naopak. Upřímně řečeno taky si Matěj mohl za těch 12 miliónů od maminky koupit luxusní vilu. Koupil si rozpadlý zámek a má vizi, jak ho dá dohromady. Jít si za svou vizí mu nikdy nebylo cizí. Zda ji zvládne naplnit je otázka jiná. Každopádně koupit rozpadlý zámek za jakoukoli cenu, třebas za rodinné peníze, je frajeřina v dobrém slova smyslu. Problém je jinde,“ vysvětluje Láska.

Poukazuje na to, že Stropnický hlásal, že hypotéky jsou novodobé otroctví. „Že lidi mají bydlet v nájmu. Nesouhlasil jsem. Já sám hypotéku mám. Když jsme se se ženou rozhodli žít spolu a ve svém, volili jsme cestu hypotéky. Mimo jiné proto, že jsme plánovali větší rodinu a hypotéka je cesta, jak pomoci dětem s bydlením v začátku. Třeba na staré kolena půjdeme do podnájmu do malého bytu a zaplacený dům pomůže v řešení bytové situace některému z našich dětí. To jsem se snažil Matějovi vysvětlit. Setřel mě, že tomu vůbec nerozumím. Že uvažuju úplně blbě a dobrovolně otročím. Ani argument mé touhy zajistit bydlení svým dětem na něj nezabral. A dál horoval pro bydlení v nájmu. Krátce na to se přestěhoval do nového bytu. Koupila mu ho maminka za necelé 4 milióny,“ rýpnul si senátor.

To se mu prý příliš nelíbilo. „Trochu mě to naštvalo, když mě kritizuje za hypotéku, za účelem budoucí pomoci dětem v bydlení a sám se nastěhuje do bytu, co mu koupí maminka. Znovu jsem se s ním pustil do diskuze. Setřel mě argumentem, že ty „4 milióny na byt dětem přece každý příslušník střední třídy za život v pohodě našetří“. Pro mě silná káva. Asi nejsem příslušník střední třídy,“ podivuje se politik.

No a teď si Stropnický koupil další nemovitost – a opět za peníze matky. „Bude jí je tedy doživotně splácet. A to z pronajímání bytu, který mu koupila maminka. Matěj Stropnický neví nic o tom, jak je těžké pro mladé lidi bez silného finančního zázemí rodičů, zařizovat si bydlení. Jak se rozhodují. Co všechno musí vzít v potaz. Ale přesto jim bude autoritativně mentorovat, jak to mají udělat. A případně poučovat, jak to udělali špatně,“ kritizuje Stropnického Láska.

Poukazuje na to, že co politik hlásá a jaké ideje zastává, musí mít oporu v tom, jak sám žije. „A pokud možno i v jeho vlastní životní zkušenosti. Jinak není ten politik důvěryhodný. A to je problém Matěje Stropnického. Nikoli to, že si koupil zámek a další desítky let chce věnovat jeho rekonstrukci. Dokonce ani to, že jako představitel levice žije na zámku. Problém je jen to, že Matěj diktoval lidem, o jejichž životě, strastech a starostech nic nevěděl, jak mají správně žít. Proto možná teď jeho „život na zámku“ působí na některé jako červený hadr,“ dodává naštvaný Láska.