reklama

Na někdejšího českého prezidenta zavzpomínala například herečka Iva Pazderková. „Dnes je to sedm let, co odešel pan prezident Václav Havel. Vážili si ho všude na světě pro jeho filosofii, moudrost a odvahu. Byl pokorným a slušným člověkem. Odmítl svoji jedinou nominaci na Nobelovu cenu za mír ve prospěch osoby, o které si myslel, že si ji zaslouží víc a víc ji její země potřebuje. Reprezentoval naši zemi důstojně a po svém,“ myslí si

Přidala i osobní vzpomínku. „Měla jsem tu čest se s ním jednou setkat, když se přišel podívat k nám do divadla na představení. Seděl potom s paní Dášou u nás v klubu a Eliška Balzerová, která se s nimi léta přátelila, mi přišla říct : 'Ivušo, Vašek se s tebou chce seznámit',“ zavzpomínala Pazderková.

Rozhodně to prý ale nebylo jednoduché. „K jejich stolu jsem musela jít natřikrát. Poprvé i podruhé jsem - sotva jsem se k němu přiblížila - utekla. Měla jsem příliš velkou úctu a respekt k člověku, který se nebál říkat, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí a dělal pro to maximum, který byl skvělým dramatikem a samozřejmě bývalým prezidentem. Napotřetí jsem se ale odvážila si k němu sednout, představit se,“ popisuje první setkání s Havlem.

„Chtěla jsem, aby jeho čas se mnou nebyl promarněný a moc jsem si přála se ho zeptat na tisíc a jednu hodnotnou věc, jenže nakonec ze mě vypadlo jen : "A jak se vůbec máte?" ... A Václav Havel mi tehdy opravdu začal povídat jak se má, že nečekal, že po ukončení prezidentování bude mít pořád tolik povinností a práce atd. Prostě mi úplně normálně odpověděl, stejně tak, jako bych se ho zeptala na smysl života nebo problémy dálného východu. Povídali jsme si tak dvacet minut, než odešli (zdraví už mu tolik nesloužilo) a já na ně nikdy nezapomenu. Tolik mě toho vlastně za tu chvilku naučil...“ dodala Pazderková,.