Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kojení je exhibování? Naštvané matky chtějí vzít pobočky Raiffeisenbank útokem

Raiffeisenbank
Raiffeisenbank
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Incident v jedné z pražských poboček Raiffeisenbank má dohru. Maminky, které zpráva o vykázání kojící ženy pohoršila, mají v plánu v pondělí v 11 hodin vyrazit do poboček této banky po celé zemi a kojit tam své děti.

Na akci s názvem „Kojit kdekoli (i v Raiffeisen bance) je normální“ se ženy svolávají prostřednictvím facebooku. „Kojení není exhibice, ale péče o naše děti. Pojďme se spojit a dodat si navzájem sílu, podpořit se v potřebě kojit kdykoli a kdekoli to naše dítě nebo situace vyžaduje. Podpořme se navzájem v tom, abychom se nestyděly kojit, abychom se neobávaly negativních reakcí okolí,“ uvádí organizátorky.

Protest se bude konat 15. dubna v 11:00 po celém Česku, jedno z hlavních setkání proběhne přímo v pobočce v paláci Astra na Václavském náměstí. Právě tam došlo k incidentu, který celou akci odstartoval. Jedna z maminek popsala, jak ji tamní ochranka nařkla při kojení jejího dítěte z „exhibování“ a ženu vyzvala k odchodu. „Muž z ochranky mi vyhrožoval, že pokud neodjedu nakojit dceru mimo prostor banky, nechá mě vyvést,“ popisovala situaci matka situaci, ke které došlo na konci března.

„Pokud nemáte možnost se zúčastnit pražského setkání, zorganizujte ve svém městě vlastní! Posílejte Raiffeisen bance fotky, kde všude kojíte, aby bylo zřejmé že kojení na různých místech je normální,“ vyzývají ženy svolavatelky protestu. Na facebooku se k akci zatím přihlásilo několik desítek lidí.

Zástupci banky tvrdí, že její pracovník ženu nevyzval k opuštění pobočky, ale pouze, aby se zahalila. Přesto Raiffeisenbank naštvané mamince poslala omluvný dopis. Mluvčí banky Petra Kopecká uvedla, že s happeningem banka problém nemá.

„Respektujeme tuto formu vyjádření názoru kojících maminek a umožníme tedy hladký průběh happeningu na všech pobočkách v takové míře, aby neovlivnil chod našich poboček," uvedla pro Aktuálně.cz Kopecká.

Témata:  Raiffeisenbank ženy děti

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy