Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raiffeisenbank je v zisku, ale rakouský vlastník je na tom mnohem lépe

Raiffeisenbank
Raiffeisenbank
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí 2018 klesl čistý zisk meziročně o 5,8 procenta na 642 milionů korun. Důvodem byl jednorázový výnos z prodeje státních dluhopisů v prvním kvartálu 2017. Celková aktiva banky klesla o 2,1 procenta na 345 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

"V průběhu prvního čtvrtletí 2018 v porovnání se stejným obdobím loňského roku rostl jak objem depozit, tak i úvěrů. Mírný meziroční pokles čistého zisku byl zapříčiněn jednorázovým výnosem z prodeje státních dluhopisů v prvním kvartálu 2017. Bez tohoto jednorázového vlivu by čistý zisk banky meziročně vzrostl," komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 15,6 procenta na 1,75 miliardy Kč. Toto zvýšení táhl zejména nárůst tržních sazeb. Čisté příjmy z poplatků mírně vzrostly o 1,1 procenta na 458 milionů Kč.

Aktiva se snížila hlavně v důsledku nižšího zůstatku přebytečné likvidity uložené v centrální bance. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 4,3 procenta na 216 miliard Kč. K růstu přitom došlo zejména ve financování domácností ve formě hypoték a spotřebitelských úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 248 miliard korun. Stejně jako v případě aktiv je i zde růst tažen primárně domácnostmi.

Celkové provozní výnosy banky klesly o čtyři procenta. Za poklesem stály zejména výnosy z operací na finančních trzích, které se snížily téměř o polovinu na 353 milionů Kč. Důvodem byla skutečnost, že výnosy prvního čtvrtletí 2017 jednorázově navyšoval příjem z prodeje státních dluhopisů. Provozní náklady 1,65 miliardy korun zůstaly prakticky na stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí 2017.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI) zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 81 procent na 399 milionů eur (10,2 miliardy Kč), zejména díky snížení podílu nedobytných půjček. Vyplývá to z dnešní zprávy banky. RBI zásadně překonala 244 milionů eur očekávaných analytiky v průzkumu agentury Reuters a její akcie zareagovaly růstem o více než šest procent.

Banka uvedla, že poskytla "značný objem úvěrů s čistým ziskem". Podíl nesplácených úvěrů (NPL) koncem března činil 5,4 procenta, zatímco v závěru loňského roku byl na 5,7 procenta. Ukazatel kapitálové síly CET 1, což je klíčové měřítko finančního zdraví, činil v prvním kvartálu 12,8 procenta a RBI předpokládá, že ve střednědobém výhledu bude na úrovni 13 procent.

RBI je aktivní po celé Evropě a vzhledem k tomu, že jejím významným trhem je Rusko, podnikání banky zásadně ohrožují politická rizika. Poté, co Spojené státy minulý měsíc uvalily na Rusko další várku sankcí, akcie RBI krátce propadly o 15 procent. Později ztrátu částečně vyrovnaly, když RBI oznámila, že spojitost se sankcemi má pouze 0,1 procenta jejích celkových aktiv.

Cena akcií RBI po zveřejnění výsledkové zprávy zamířila vzhůru. V dopoledních hodinách si akcie připisovaly přes šest procent.

Témata:  Raiffeisenbank ekonomika Rakousko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy