reklama

„Zprávy, které přicházejí z vlády, vypadají neuvěřitelně, ale je to realita dnešní ČR. Kdo by si např. myslel, že ministr kultury Staněk je ve vládě za ČSSD, ten po dnešku ví, že je tam za mocenské duo Babis-Zeman,“ uvedl Fiala v reakci na odvolání generálního ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta.

„A ten Agrofert už bude mít i Národní galerii? To se fakt nedá vymyslet...“ dodal. Vedením NGP totiž Staněk pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který dříve působil mimo jiné jako generální ředitel firmy Penam Slovakia z holdingu Agrofert.

Jenže podle bývalého ředitele Národní galerie Milana Knižáka je Fiala úplně mimo. „Pane předsedo, Vaše prohlášení k odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta bylo hloupé. Od vysokoškolského pedagoga bych očekával, že se nejdříve seznámí s fakty a teprve potom se k problému vyjadřuje. To jste však neudělal,“ vzkázal šéfovi ODS.

Knižák připomněl, že sám byl 12 let ředitelem Národní galerie. „Po revoluci ze všech zdaleka nejdéle a znám velmi dobře její situaci. Jiří Fajt se nikdy neměl stát ředitelem NG. Je to člověk, který nemá profesní čest. Nejde mu o českou kulturu, jde mu jen o vlastní prospěch. Kdybyste se o jeho činnosti informoval, našel byste téměř neuvěřitelné skutky, které se neslučují s jednáním vědce a vedoucího tak významné instituce jako je Národní galerie v Praze,“ tvrdí Knižák.

Poté se tvrdě navezl do Fialy a jeho strany. „Věřil jsem, že ODS se snaží o pěstování společenské morálky a úcty k hodnotám. Jiří Fajt napáchal v české kultuře nevratné škody. Národní galerii půjde velmi těžko vzkřísit. Je evidentní, že o světě umění nic nevíte a přesto si dovolujete vynášet soudy. Vysíláte do společnosti špatný signál,“ varuje Fialu Knižák.