reklama

Pirátský poslanec si na sociálních sítích položil otázku: „Jak je to ve skutečnosti se zvyšováním důchodů?“

Následně se Ferjenčík pustil do analýzy v níž rozebral „ oblíbené téma našeho trestně stíhaného premiéra.“ Ferjenčík také připomněl, že se předseda vlády rád chlubí tím, že „přidal“ 900 korun na penze a opět přidá 900 korun příští rok.

„Takže jak je to s těmi 2 x 900,- Kč navíc ve skutečnosti: Důchody se valorizují každý rok podle dvou faktorů, růstu inflace (zjednodušeně řečeno podle toho, jak rostou ceny v krámech) a podle růstu průměrných mezd. Tomu se říká valorizační schéma a je stanoveno zákonem. Každý rok tedy vláda MUSÍ ze zákona zvýšit důchody podle tohoto schématu a nemá v tom vůbec žádnou libovůli,“ popsal Ferjenčík základní ukotvení výše penzi v legislativě.

Navyšování penzí je tak v první řadě dáno příznivou ekonomickou situací. „Vzhledem k tomu, že v poslední době výrazně rostou mzdy (a o něco i ceny) je zákonná valorizace poměrně vysoká. Cca 570 korun pro tento rok a na příští rok se odhaduje zhruba 720 Kč měsíčně pro lidi s průměrným důchodem.“

K navýšení nad valorizační rámec však skutečně došlo. „Kromě tohoto automatického schematu navrhla vláda novelu, která v tomto roce zvýšila důchody zhruba o 330 Kč měsíčně a letos navrhla další novelu, která by zvedla důchody cca o 180 Kč měsíčně. Nutno podotknout, že loňskou novelu podpořily VŠECHNY sněmovní strany včetně Pirátů. Sněmovna navíc bohužel důchody nezvyšuje ze zisků holdingu, ale z daní všech občanů - jinými slovy čím víc se pumpuje, tím víc se odsává,“ vyvrátil sarkasticky poslanec mylné zdání, že premiér Babiš o penzích hovoří, jako kdyby je dával z rozpočtu koncernu Agrofert umístěném ve svěřenském fondu.

„No takže místo 1800 Kč přidala sněmovna na návrh vlády Andreje Babiše za dva roky cca 500 Kč. A tak je to u nás se vším. Sdílejte, než to smažou!“ uzavřel svoji analýzu důchodů Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany.