Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman postavil svou kariéru na jedné věci, upozorňuje komentátor

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman je na politické scéně více než 25 let a za tu dobu pronesl řadu "siláckých výroků". Podle komentátora Jindřicha Šídla ale založil celý svůj úspěch na schopnosti vycítit, co od něj volič čeká.

Šídlo připomíná, že v roce 1997 na demonstraci po vraždě súdánského studenta na pražském Žižkově Zeman slíbil, že se pokusí prosadit „zákaz hnutí skinheads". Vzápětí ale zjistil, že to nejde, což se prý dalo vytušit už z toho, že tuto větu pronášel stále ještě jako opoziční předák, byť předseda sněmovny.

"Ve volební kampani roku 1998 zase projížděl v autobusu Zemák celou zemi a sliboval protikorupční akci čisté ruce, okamžitě poté, co se jeho strana ujme vlády. Sociální demokraté skutečně volby vyhráli, Zeman se stal premiérem a záhy bylo jasné, že to s čistýma rukama byla jen taková předvolební legrace," komentuje na webu Českého rozhlasu Šídlo.

Stejně je to prý s dávným slibem zakotveným v programu ČSSD, podle nějž o vstupu do NATO musejí rozhodnout občané v referendu. "Pamatujete si na nějaké? Samozřejmě že ne, protože ani žádné nebylo. Sociální demokraté a Miloš Zeman osobně projevili tehdy mimořádnou dávku státotvornosti a odpovědnosti a český vstup do NATO ve své výrazné většině podpořili v roce 1998 v parlamentu i bez referenda. Dokonce se od té doby čas od času chlubí, že to byli oni, kdo dovedl Česko do EU a NATO. Není to sice úplně pravda, ale stejně děkujeme," podotkl.

Komentátor proto tvrdí, že když teď prezident Zeman říká, že by byl pro referendum o vystoupení země z NATO i EU, ale že by zcela jistě přesvědčoval voliče, abychom zůstali členy obou organizací, považuje to za další Zemanův výrok, z nějž je možné docela pohodlně utéct. Sám prezident to prý nepochybně dobře ví.

"Třeba proto, že Česko v tuto chvíli ani nemá zákon o všeobecném referendu – mimochodem více než 23 let poté, co se možnost všelidového hlasování objevila v ústavě. Jediné celostátní referendum, to o vstupu do EU v roce 2003, bylo možné jen díky speciálnímu ústavnímu zákonu," tvrdí.

"Problém přece není v tom, že Zeman říká, co si jeho voliči přejí slyšet – nebo si aspoň on myslí, že by to slyšet chtěli. Problém pro příznivce setrvání v EU nastane ve chvíli, kdy názory o potřebě referend, a tedy odchodu z EU, protože to nic jiného neznamená, v zemi převáží a kdy oni nebudou schopni proti této myšlence postavit jinou, přitažlivější. Ano, je to těžší než populismus na náměstí, ale taková je politika," komentuje Šídlo.

Závěrem upozornil, že Zemana čeká za dva roky, v jeho 73 letech, asi poslední volební souboj jeho kariéry. "Sám zvolil téma: kam patříme a kam chce jít. Je to výzva. A je sice riskantní v tomhle souboji prohrát, ale nic jiného než souboj se jako řešení nenabízí," uzavřel.

Témata:  Miloš Zeman Jindřich Šídlo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy