Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Nice, Turecko, policie... A o co jde Česku? Sobotka v rádiu pěkně od plic

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Teroristický útok v Nice a vojenský puč v Turecku jsou hlavní události posledních dní, ke kterým se ve vysílání Radiožurnálu vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka. Ke slovu se dostala ale i reorganizace policie.

Podle premiéra Turecko reakcí vlády na pokus o puč spíše oddálilo než přiblížilo možnost vstupu země do Evropské unie. Tvrdí ale, že je potřeba se na to podívat z pohledu toho, co potřebuje Česká republika. "Potřebujeme stabilní Turecko. Potřebujeme Turecko, kde bude demokratický režim, kde se pokud možno nebudou porušovat lidská práva. Potřebujeme Turecko, které bude schopno spolupracovat na dosažení míru v Sýrii," uvedl Sobotka.

Doufá, že turecká vláda nezneužije pokus o puč k vypořádání se s kritiky. "I po tom, co se odehrálo v Turecku, zůstává důležitým členem NATO a především strategickým partnerem. Turecko leží v regionu, který dnes připomíná rozbouřené moře," podotkl.

"Ten region má celou řadu problémů – probíhají tam válečné konflikty a dramaticky to přímo ovlivňuje Evropu. Máme silný zájem na tom, aby Turecko bylo stabilní zemí, ale současně je potřeba, aby turecká vláda respektovala demokratické principy a lidská práva," přiznal premiér.

Okomentoval také útok ve francouzském Nice, kde terorista najel do davu lidí nákladním autem. Je možné se bránit takovým událostem, jako zavraždění více než 80 lidí? "Určitě se dá bránit proti organizovaným teroristickým skupinám. Pokud jsou ty věci připravovány v nějakém širším okruhu lidí, pokud jsou nějaké dodávky zbraní a podobně, tajná služba má šanci se o tom dozvědět. Nejhorší je, když tu funguje osamělý vlk, někdo, kdo ty věci řeší sám, rozhodne se pro ně, připraví se na to a pak zaútočí způsobem, jaký jsme viděli ve Francii," tvrdí premiér.

Ke slovu se dostala i chystaná reorganizace policie. Podle Sobotky je přizpůsobit se novým obdobám trestné činnosti a lépe koordinovat práci policie. "Diskuse se vede několik týdnů, zpracovávají se připomínky, které dodali státní zástupci. Reorganizace, byť už o ní ministr vnitra rozhodl, bude účinná od 1. srpna, to znamená využívá se červenec k tomu, aby se zapracovaly připomínky do jednotlivých organizačních rozhodnutí, které jsou v kompetenci policejního prezidenta. Myslím, že celá věc byla zbytečně politizována," řekl Rozhlasu.

Témata:  Bohuslav Sobotka teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy