Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letos se slaví 700 let od narození Karla IV. Česko chystá velkolepé oslavy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - K výročí 700 let od narození Karla IV. se letos po celé České republice odehraje řada akcí. Například vybudování expozice v domě U Zlatého prstenu v Praze vyjde na 15 milionů korun. Částku schválila pražská rada.

Uvnitř domu U Zlatého prstenu jsou raně gotické sklepy a chodby s původní valenou klenbou, ve které jsou fragmenty nástěnných maleb z konce 15. století. Pro stálou výstavu o životě panovníka a Lucemburků zapůjčí exponáty čtyři desítky institucí ze všech krajů ČR.

Hlavní město kvůli letošním oslavám vyčlenilo v rozpočtu skoro 26 milionů korun. Pražské městské slavnosti budou zahájeny 1. dubna na Staroměstské mostecké věži. Na 3. a 4. září Praha chystá Korunovační slavnosti, tedy rekonstrukci korunovace císaře. Finančně podpoří také akce, které pořádají další instituce a organizace. Vláda vyčlenila na akce v celé zemi desítky milionů korun.

Na Pražském hradě začne v neděli letní turistická sezona. Karel IV. na Hrad vjede na koni spolu s padesátičlenným průvodem historických postav, které jsou spjaty s jeho životem.

V průvodu doprovázejícím Karla IV. budou jeho rodiče Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna, chybět nebudou ani čtyři Karlovy manželky, tedy Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská, nebo první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Průvod vstoupí na Hrad poprvé v 10:00 z Hradčanského náměstí, pokračovat bude přes první, druhé a třetí nádvoří, kde hlavní historické postavy na pódiu vystoupí s inscenací komentující Karlův život. Celá akce se bude opakovat ve 14:30.

Senát asi vrátí do hry o významné dny Elišku Přemyslovnu. Češi by si ji měli oficiálně připomínat 14. května spolu s jejím synem, českým králem a římským císařem Karlem IV. Horní komoře dnes tuto úpravu doporučil jednomyslně schválit její kulturní výbor v rámci novely o státních svátcích.

Změna je v souladu s doporučením vlády k původnímu návrhu novely, který měl zdůraznit význam spojení přemyslovské a lucemburské dynastie, tedy sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310. Připadat měl na 31. srpna.

Témata:  Karel IV. Pražský Hrad Praha

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy