Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlaté glóby 2018: Herečky přišly v černé

Zlatý glóbus 2018
Zlatý glóbus 2018
Foto: ČTK/Profimedia

V Los Angeles začalo slavnostní vyhlašování filmových cen Zlatý glóbus.

Podle očekávání mu dominovala kampaň proti sexuálnímu obtěžování, což se projevilo záplavou symbolického černého oblečení. Mezi prvními oceněnými byla například Elisabeth Mossová, která za výkon v Příběhu služebnice získala trofej pro nejlepší herečku v dramatickém televizním seriálu.

Jakmile herečky začaly přicházet na červený koberec, bylo jasné, že dostály svému slibu a na galavečer dorazily v černých šatech na podporu boji proti sexuálnímu obtěžování a nerovnosti pohlaví v Hollywoodu. "Bezprecedentní moře černé," uvedla k tomu agentura AP. "Zatmění na červeném koberci," komentovala to CNN na twitteru.

Černou zvolily i hvězdy první kategorie jako Meryl Streepová, Michelle Williamsová, Emma Stoneová nebo Nicole Kidmanová. "Černou máme na sobě ze solidarity," uvedla herečka Emma Watsonová. Na několik dam, které oblékly červenou, purpurovou nebo pastelové barvy, ostatní pohlíželi poněkud rozpačitě, všimla si agentura AFP.

Ne všechny herečky ale s tímto protestem souhlasily. Rose McGowanová, která dříve obvinila ze znásilnění hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, nazvala dnešní akci prázdným gestem. Právě obvinění Weinsteina ze sexuálního obtěžování, které vůči němu vzneslo mnoho žen, kampaň proti sexuálnímu obtěžování spustilo.

Kampaň dnes podpořilo také mnoho mužských celebrit, které měly na klopě smokingů špendlík s nápisem Time's Up. Zní tak název nadace na pomoc obětem sexuálního násilí, kterou nedávno založily hollywoodské herečky.

Témata:  Zlatý glóbus

Aktuálně se děje

3. května 2024 18:10

Orbán tvrdí, že Evropa si v současné době hraje s ohněm

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy