Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brně začal 14. ročník muzejní noci

Brněnská muzejní noc, hrad Špilberk
Brněnská muzejní noc, hrad Špilberk
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Galerie a muzea v Brně se dnes v podvečer zájemcům otevřela na noc. Do čtrnáctého ročníku Brněnské muzejní noci se zapojilo kolem 30 institucí. Lidé se mohli dostat na jinak nepřístupná místa a v netradiční dobu.

Tradičně velký zájem je každoročně o expozice Technického muzea, kde se už krátce po zahájení tísnily stovky lidí. Rušno bylo i na Špilberku. Po jeho zákoutích provedla návštěvníky speciální hra Zašifrovaná osmička, týkající se osmičkových výročí. Kromě let 1618/48 došlo i na roky 1848, 1918, 1938, 1948 a 1968. Kdo hru zvládl, dostal se do slosování o ceny.

Tradičními účastníky muzejní noci jsou vedle Moravské galerie také Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum nebo Dům umění. Nově se do akce zapojila brněnská pobočka židovského muzea, Dům Jiřího Gruši v Medlánkách či nová galerie Artikle, která nabízí současné umění i design. Zajímavostí byl nový projekt BRRR NO, který přímo v ulicích oživil staré brněnské pověsti.

Akce se konaly nejen v Brně ale i v blízkém okolí. Lidé dnes mohli ochutnat pivo, které bude vařit pivovar v Předklášteří. Místním investorům se tam sice ještě nepodařilo obnovit výrobu, uvařili ale zatím tmavou třináctku v pivovaru v Jihlavě. "Receptura zůstane a pivo budeme vařit v areálu kláštera v Předklášteří do konce tohoto roku podle stejné receptury," řekl dnes ČTK Jan Maláska ze společnosti Klášterní pivovar Porta Coeli.

Témata:  Brno Brněnská muzejní noc

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy