Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divadlo na Vinohradech se rozloučilo s Gabrielou Vránovou

Gabriela Vránová
Gabriela Vránová
Foto: Reprofoto

Praha - Divadlo na Vinohradech se dnes naposledy rozloučilo herečkou Gabrielou Vránovou, která zemřela 16. června ve věku 78 let. Přišli zejména její herečtí kolegové, kteří se hodinu střídali v čestné stráži u rakve na mnoha květinami a věnci ozdobeném pódiu.

Na pódiu byla veliká fotografie herečky, lidé, kteří Vránovou měli rádi z jejích divadelních, televizních i filmových rolí, přinášeli květiny. 

Poklonu jí na pódiu dnes věnovali Igor Bareš, Naďa Konvalinková, Eliška Balzerová, Petr Rychlý, Jaroslav Satoranský nebo Otakar Brousek mladší. Rozloučit se přišla i Ivanka Devátá, režisér František Laurin, dramaturg Gustav Oplustil nebo rozhlasový režisér Karel Weinlich. Na závěr hodinové tiché vzpomínky se zvedla poslední opona.

Gabriela Vránová hrála v řadě televizních inscenací a filmů, seriálové role měla v Chalupářích nebo Sňatcích z rozumu. Díky svému specificky zabarvenému hlasu ji posluchači znali z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je také její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského. 

Z televizních rolí ji kdysi proslavila učitelka Hajská v seriálu My všichni školou povinní, hrála také první ženu vlastence Borna ve Sňatcích z rozumu, v seriálu F. L. Věk byla představitelkou slečny Betty. 

Její velkou láskou byla poezie a věnovala se uměleckému přednesu. Sama napsala desítky fejetonů, které se později staly základem knihy Magnetický vítr. 

Témata:  Gabriela Vránová Praha kultura Divadlo na Vinohradech

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy