reklama

Vedení akademie ve čtvrtek podle časopisu The Hollywood Reporter oznámilo, že kategorie pro nejoblíbenější filmy si zaslouží hlubší diskusi. Akademie s ní ale nadále počítá, i když žádný časový rámec neupřesnila.

Vznik kategorie pro nejpopulárnější filmy ohlásila akademie na začátku srpna. Nebylo ale jasné, podle jakých kritérií budou snímky vybírány nebo kdo o nich bude hlasovat, zda členové akademie, nebo veřejnost. Akademie se tak ocitla pod tlakem, aby pravidla upřesnila - i s ohledem na to, že filmová studia se potřebují připravit na další sezonu filmových cen.

Mnoho lidí v Hollywoodu se také domnívalo, že nápad na rozlišování mezi nejlepším a nejoblíbenějším snímkem je pro filmový průmysl urážlivý, protože to by v podstatě znamenalo, že film může být buď jedno, nebo druhé. Další kritici tvrdili, že nová kategorie je podlézavostí divákům a že Oscaři ztratí svůj lesk.

"Ohledně nové ceny jsme zaznamenali širokou škálu reakcí. Uznáváme, že je potřeba větší diskuse s našimi členy," řekla výkonná ředitelka akademie Dawn Hudsonová.

Někteří pozorovatelé si nyní podle The Hollywood Reporter kladou otázku, zda je akademie opravdu odhodlaná novou kategorie prosadit, nebo od tohoto nápadu ve skutečnosti potichu upouští.