Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko truchlí! Zemřel herec Stanislav Zindulka

Stanislav Zindulka
Stanislav Zindulka
Foto: Korzo

Ve věku 86 let dnes zemřel dlouholetý člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka. Informoval o tom ředitel divadla Vladimír Procházka. Rodák z Jilemnice zemřel pokojně v rodinném kruhu.

Herec se na Silvestra rozloučil s hereckou kariérou v Divadle Bez zábradlí. Krátce na to jej začaly trápit horečky, jeho stav se ani po několika týdnech nelepšil.

Jeho úmrtí potvrdilo i Divadlo Bez zábradlí. „Přinášíme velmi smutnou zprávu, která nás všechny velmi zarmoutila. Odešel nás kolega a skvělý herec Stanislav Zindulka. Odpočívejte v pokoji a tam nahoře stále rozdávejte radost svým talentem!“ uvedlo na facebooku divadlo.

Na konci ledna herec nedorazil kvůli zdravotním problémům ani na premiéru svého posledního filmu Narušitel, který vypráví o životě armádních letců v době socialistického Československa.

Po studiích na DAMU v ročníku Vlasty Fabianové (absolvoval 1955) byl členem KOD Hradec Králové, v sezóně 1959/1960 hrál ve Státním divadle v Brně, 1960 – 1967 byl členem DVÚ v Hradci Králové. V letech 1967 – 1989 byl hercem Divadla Bratří Mrštíků v Brně, kde do roku 1975 působil také jako pedagog herectví na Konzervatoři. V roce 1989 nastoupil do Městských divadel pražských a v roce 1994 se stal členem uměleckého souboru Činoherního klubu.

Za postavu Zacha ve hře Felixe Mitterera Moje strašidlo (režie Martin Čičvák) byl jmenován do širších nominací na Cenu Thálie 2010. K oceněním Stanislava Zindulky patří i Český lev za herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Babí léto (režie Vladimír Michálek, 2001).

Filmový či televizní divák si ho vybaví především jako "velkého herce malých rolí". V polovině osmdesátých let jej proslavila role v seriálu Vlak dětství a naděje. Často se objevoval v pohádkách - zmínit můžeme Anděla pádě nebo Kouzelný měšec. Objevil se i úspěšných seriálech Bylo nás pět, Četnické humoresky nebo Ulice. Popularitu mezi nejmenšími diváky mu získala i role kouzelného dědy v Kouzelné školce České Televize.

Témata:  Stanislav Zindulka úmrtí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy