Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je to 36 let od tragické smrti legendárního hudebníka Johna Lennona

Knihy o Lennonovi, Beatles
Knihy o Lennonovi, Beatles
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

New York – Když opustí svět významná osobnost ze světa hudby, bývá den jejího skonu označován za ten, kdy se i hudba více přiblížila smrti. Bylo tomu tak v případě Buddy Hollyho i Johna Lennona.

Jeden z členů autorské dvojice Lennon-McCartney přišel na svět v britském Liverpoolu jako John Winston Lennon a z jeho popudu vznikl i prazáklad Beatles, školní skupina Quarrymen. Po rozpadu slavných Fab Four v roce 1970 nadále komponoval a vytvořil skvělá alba jako Imagine nebo Walls And Bridges, ale svět ho spíš spojoval s avantgardní manželkou, o sedm let starší Yoko Ono a jejími excesy. V roce 1972 přesídlil do USA a tři roky usiloval o povolení k pobytu, proslulou Zelenou kartu. To se mu podařilo dva dny před narozením syna Seana (7. 10. 1975) a poté se John odebral na „umělecký odpočinek", aby se po pěti letech vrátil s výborným LP Double Fantasy. Bohužel plánované turné na jeho podporu už nestihl.

Krátce před půlnocí 8. prosince 1980 ho před jeho domem Dakota v New Yorku zastřelil pětadvacetiletý Mark David Chapman. Ony čtyři výstřely nejen navždy ukončily sílící dohady, zda se Beatles ještě jednou nedají dohromady, ale připravily svět i o spoustu zajímavé hudby, což dokázalo i posmrtně vydané album Milk And Honey.

Kolem Lennonovy smrti se neustále vznáší opar dohadů a „zaručených" zpráv. Jisté je, že ho v 70. letech Nixonova administrativa a potažmo FBI sledovala a odposlouchávala mu rozhovory, protože Lennon byl označen jako levicově smýšlející člověk a patřičná místa měla obavy z jeho vlivu na mládež. Proto se vyskytovaly dohady, zda Chapman nakonec nebyl zmanipulovanou postavou a Lennona nezabil na zakázku. Jakkoli jsou tyto teorie odvážné, faktem je, že Chapman byl odsouzen ke 40 letům vězení s možností požádat o propuštění až po dvaceti letech (činí tak pravidelně od roku 2000 každé dva roky, poslední žádost byla zamítnuta letos v srpnu). Stačí si ale vzpomenout na atentát na Kennedyho a další záhadná úmrtí – můžeme s čistým svědomím říci, že se nedočkáme dalších překvapivých informací?

Jedno je jisté – John Winston Ono Lennon (1940-1980) zanechal po sobě tak silný umělecký odkaz, že navzdory předčasnému skonu, od nějž nás dělí 36 let, vlastně stále žije s námi a jeho písně nestárnou.

Témata:  John Lennon Mark David Chapman úmrtí

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.