Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah Johna Lennona zůstane ve vězení

Happening Bed-In Johna Lennona a Yoko Ono v Amsterodamu (1969).
Happening Bed-In Johna Lennona a Yoko Ono v Amsterodamu (1969).
Foto: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO)

New York - Mark David Chapman, vrah člena Beatles Johna Lennona, se na svobodu nedostane. Americké úřady zamítly jeho již devátou žádost o předčasné propuštění.

Chapman zavraždil Lennona 8. prosince 1980 pěti ranami z revolveru. K vraždě se doznal a uvedl, že na sebe chtěl tímto způsobem strhnout pozornost. Soud mu vyměřil doživotní vězení s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech.

Chapman, kterému je nyní 61 let, žádá o předčasné ukončení trestu pravidelně po dvou letech od roku 2000.

"Na základě našeho rozhovoru a posouzení vašich záznamů shledáváme, že vaše propuštění by nebylo v souladu se zájmy společnosti," uvedla příslušná komise při odmítnutí žádosti. Další slyšení o podmínečném propuštění čeká Chapmana v srpnu 2018.

Témata:  Mark David Chapman John Lennon

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy