Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádná káva a alkohol? Oblíbené nápoje by již brzy mohla nahradit kava kava

Káva
Káva
Foto: Pixmac

Národy jižního Pacifiku ji konzumují po tisíciletí. Kava kava (pepřovník opojný) dnes dobývá srdce mladých stresovaných Newyorčanů, kteří často dávají přednost tomuto nápoji s anxiolytickými účinky před alkoholem. Kava jim pomáhá čelit dopravním zácpám, pracovnímu přetížení i Donaldu Trumpovi.

Kořen rozdrcený na prášek, smíchaný s vodou a pak filtrovaný má poněkud bahnitou chuť, pokud není kombinován s ovocnou šťávou nebo jinou ingrediencí. Avšak jeho účinky, uvolnění a nástup euforie, jsou stále více žádány v takovém hlučném a stresuplném městě jako je New York.

"Jestli existuje nějaké město, kde se člověk potřebuje trochu uvolnit a zpomalit, pak je to New York," prohlašuje podle agentury AP jednatřicetiletý Harding Stowe, majitel kavárny Brooklyn Kava. "Myslím, že o ni bude ještě větší zájem," dodává.

Popíjení nápoje z kavy je starodávnou tradicí na ostrovech Fidži či v Polynésii. Na Západě ji mladí lidé stále častěji považují za zdravou alternativu alkoholu, když se chtějí pobavit, aniž by se druhý den probudili s opicí.

"Skutečně uvolňuje. Není to jako alkohol nebo droga. Alkohol špatně snáším, zatímco s kavou tady můžu strávit celý den, číst si knížku, pracovat na počítači, diskutovat," říká mladá brooklynská umělkyně Sabrina Chengová.

"Mladé už tak neláká trávit večery v barech, lidé chtějí něco nového a zdravého," zdůrazňuje Stowe.

První boom zažila kava v 90. letech. Avšak špatná kvalita dovážených rostlin a neznalost účinků rostliny jí neudělaly dobrou reklamu. Dnes však přes varování amerických úřadů z roku 2002 ohledně rizika sice vzácného, ale závažného poškození jater získala kava novou popularitu. V letech 2012 až 2016 se jen dovoz z ostrovů Fidži více než zdvojnásobil.

"Naše znalosti o rostlině jsou dnes mnohem lepší než v 90. letech. Zkoumali jsme ji a zjistili jsme, že má příznivé účinky a není nebezpečná," vysvětluje Zbigniew Dumienski z Aucklandské univerzity na Novém Zélandu.

Kava se stala oblíbenou na Floridě, ale v New Yorku si získává popularitu jen pomalu. První americké město má jen tři specializované kavárny, z nichž jedna je ve čtvrti Bushwick, kde žije plno umělců a mládeže.

"Ve svém minulém zaměstnání jsem měl občas úzkosti a kava mi opravdu pomohla," říká pětadvacetiletý finanční analytik Phil Mai, který sedí v Domě kavy se svou přítelkyní Susie.

"Dřív jsem pil alkohol dvakrát třikrát týdně a i o víkendu. Teď jsem se už čtrnáct dní alkoholu nedotknul," prohlašuje. Dům kavy láká zákazníky na různé animace, vystupují zde hudebníci, básníci a humoristé. Průměrný věk se pohybuje kolem pětadvaceti let, ale přicházejí sem i šedesátníci.

"Lidé dříve nevěděli, co to je kava, ale v posledním půlroce po ní začali bláznit. Se zvolením Trumpa se začaly v Americe dít stresující věci, a to přispělo ke zvýšené oblíbenosti kavy," uvádí Stowe. Uvažuje o tom, že si otevře další kavárny s kavou nebo že se připojí ke studiím jógy či meditace, která by nápoj prodávala.

Témata:  nápoje káva

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.