Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalí jste svým dětem vaše staré hračky? Udělali jste osudovou chybu, může to být hodně zlé

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dali jste svým dětem věci, se kterými jste si vy sami hráli jako malí? Panenky, stavebnice či medvídci ve vás mohou vyvolat nostalgické vzpomínky na dětství, jak ale upozorňují vědci, vašim dětem mohou uškodit. Použité hračky totiž mohou představovat pro děti toxické zdravotní riziko, varuje nová studie.

Staré Lego stavebnice, panenky a auta obsahují nebezpečné materiály a pro děti představují zdravotní riziko. Staré hračky totiž obsahují látky, které neodpovídají moderním směrnicím pro bezpečnost hraček, ukázaly testy zveřejněné v odborném časopise Environment Science and Technology.

Vědci z univerzity v Plymouthu analyzovali 200 použitých plastových hraček nalezených v domácnostech, školkách a charitativních obchodech v jihozápadní Anglii. Objevili v nich vysoké koncentrace nebezpečných prvků, včetně bária, olova, bromu, kadmia, chrómu a selenu. Jde přitom o hračky, které mohou děti snadno strčit do pusy či olizovat.

Tyto látky jsou toxické a pokud jsou jim děti dlouhodobě vystaveny, mohou jim způsobit řadu problémů. Doktor Andrew Turner použil rentgenovou fluorescenční spektrometrii, aby analyzoval přítomnost prvků v jednotlivých hračkách.

„Toto je první systematické vyšetřování nebezpečných prvků v plastových hračkách z druhé ruky ve Velké Británii," řekl. „Hračky z druhé ruky jsou pro rodiny atraktivní možností, protože je mohou podědit po přátelích nebo příbuzných, dají se také levně a snadno koupit v second-handech, na bleších trzích a na internetu."

Zatímco moderní hračky uváděné na trh v EU musí být vyrobeny podle směrnic o bezpečnosti hraček, žádná úprava týkající se recyklace nebo opětovného prodeje starších hraček neexistuje.

„Spotřebitelé by měli být více informováni o možných rizicích spojených s malými barevnými plastovými hračkami nebo součástkami," myslí si Turner. „Nízké náklady, snadná dostupnost a recyklovatelnost dříve používaných hraček má potenciál chemicky kontaminovat pro mladší děti,“ dodává expert.

Témata:  hračky zdraví

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy