Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výška, šířka a hloubka? Podle vědců může výt rozměrů ve skutečnosti devět

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

V historii proběhlo mnoho zajímavých a grandiózních mezilidských sporů, připomíná fyzik Don Lincoln, který mimo jiné pracuje s obřím urychlovačem částic CERN. V komentáři pro server CNN poukazuje, že k rozporům dochází také mezi vědeckými teoriemi, což ve světě vědy způsobuje podobná dramata, jaká se objevují v mezilidských vztazích.

Superstruny a temná energie

Skupina vědců nedávno oznámila, že identifikovala zásadní rozpor mezi dvěma hlavními teoriemi ve vědecká komunitě - superstrunami a temnou energií, uvádí Lincoln. Podotýká, že pokud mají dotyční vědci pravdu, pro jednu z teorií to znamená problém.

Teorie superstrun aspiruje na to být všeobjímající teorií, ale slovo "aspiruje" znamená, že stále není vědeckou komunitou plně přijímána, konstatuje fyzik. Nastiňuje, že teorie se pokouší vysvětlit veškeré pozorovatelné jevy ve vesmíru pomocí jediného principu, když předpovídá, že nejmenší stavební jednotkou ve vesmíru nejsou známé atomy či protony, neutrony a elektrony, ani ještě menší kvarky a leptony, nýbrž tenké vibrující struny.  

"Tyto struny mohou vibrovat různými směry - v zásadě jako odlišné tóny - a každý tón vypadá jako jedna ze známých subatomárních částic," pokračuje vědec. S poetickou nadsázkou dodává, že teorie superstrun považuje vesmír za velkou kosmickou symfonii.

Další oblíbená teorie o temné energii je velmi odlišná, uvádí expert. Připomíná, že astronomové dlouho vědí, že vesmír se rozpíná a celá desetiletí jsme si mysleli, že vlivem gravitační přitažlivosti tato expanze časem musí zpomalit, než v roce 1998 astronomové zjistili, že vesmír nejenže svou expanzi nezpomaluje, ale naopak zrychluje.    

Aby vysvětlili tento objev, přidali astronomové do Einsteinovy rovnice popisující chování gravitace další typ energie - temnou energii, píše odborník. Doplňuje, že temná energie má tvořit energetické pole prostupující celým vesmírem a aby mohl vesmír zrychlovat svou expanzi, musí být tato energie pozitivní, a to z prostého důvodu - pokud by temná energie neexistovala, případně byla negativní, rozšiřování vesmíru by zpomalovalo.

"Takže, co v těchto dvou teoriích způsobilo takový spor?" pokládá si otázku Lincoln. Odpovídá, že v jádru je těžké skloubit teorii superstrun s pozitivní energií, nebo-li temnou energií, která je nutná k zrychlování expanze vesmíru, což ovšem znamená, že pokud je jedna z teorií zcela přesná, klíčový aspekt té druhé je chybný.

V důsledku to vypadá špatně pro teorii superstrun, protože zrychlování expanze vesmíru není na rozdíl od temné energie teorií, ale faktem, vysvětluje fyzik. Dodává, že temná energie tak bude zřejmě pravdivá a teorie superstrun zůstane jen domněnkou, i když vědci se šířením této novinky zatím nespěchají.   

Na pouhé tři rozměry zapomeňte

Důvod spočívá v tom, že teorie superstrun je podstatně složitější, podotýká odborník. Vysvětluje, že mimo predikce subatomárních vibrujících strun tato teorie předvídá, že v našem vesmíru existuje vedle známých tří rozměrů ještě dalších šest, resp. deset, pokud mezi ně počítáme i čas.

"Mysleli byste si, že toto bude fatální chyba dané teorie, ale má se za to, že tyto dodatečné rozměry jsou neviditelně malé," pokračuje vědec. Naznačuje, že pokud tyto rozměry skutečně existují, jsou tak malé, že je ani naše nejlepší přístroje nedokážou zachytit, tudíž neznáme jejich tvar a vědci musí zvažovat veškeré možnosti.

Těchto možností je však mnoho, a podle Lincolna jich ve skutečnosti existuje více, než kolik by se vešlo atomů do milionu vesmírů o velikosti našeho. "Je to bláznivě velké číslo. Takže, jaký můžeme učinit závěr?" ptá se fyzik.

Při tolika možnostech by se zdálo, že teorie superstrun může předvídat zkrátka cokoliv, ale vědci, kteří poukázali na rozpor ve dvou uvedených teoriích, odvážně tvrdí, že žádná z potenciálních možností nevytváří pozitivní, konstantní energii, uvádí Lincoln. Dodává, že na základě dosud zaznamenaných dat si jsou vědci relativně jistí, že temná energie nejen existuje, ale je i pozitivní a téměř konstantní, což z ní zřejmě činí kandidáta na vítězství, pokud jen jedna z těchto teorií může být správná.

Přesto je předčasné činit jakékoliv závěry o superstrunách, varuje fyzik. Naznačuje, že vědci se mohou ohledně podstaty temné energie mýlit, a proto se pokoušejí za pomoci silných přístrojů zpřesnit svá měření. "Podtrženo sečteno, fyzici budou muset brát tuto novou myšlenku vážně. Není to sice wrestlingový zápas v kleci, ale i tak bude zajímané sledovat, která z těchto teorií zvítězí," uzavírá expert.     

Témata:  fyzika vesmir vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy