Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadná teorie vzniku Měsíce: Co je Velký plesk?

NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Dnes máme o vzniku Měsíce poměrně jasnou představu. Stovky let ale toto těleso zůstávalo zahaleno řadou tajemství. Na světlo světa tak přišla celá řada teorií, z nichž některým lidé i vědci věřili dlouhé roky. Do doby, než lidé poprvé na Měsíci přistáli.

Jedna z teorií tvrdí, že gigantická exploze pocházející ze zemského jádra vedla k procesům, které nakonec zformovaly zemský Měsíc. Vědec Win van Westrenen, který se věnuje studiu planet, přišel s verzí, že zhruba před 4,5 miliardami let vybouchlo zemské jádro.

Mnozí astronomové se domnívají, že pouze jaderný výbuch má dostatečnou energii k tomu, aby dokázal do vesmírného prostoru vyvrhnout obrovské množství hmoty v krátké době, což umožnilo vznik Měsíce. Podle této teorie měl takový výbuch sílu neuvěřitelných 40 miliard atomových bomb svržených na Hirošimu.

Teorií o vzniku Měsíce jsou hromady. Otázku si položil už syn slavného Charlese Darwina George. Ten tvrdil, že Země se točila tak rychle, až se nakonec rozpadla a z jedné části vznikl Měsíc.

Tato teorie byla populární velmi dlouho, ale nakonec byla nahrazena tezí, že do Země narazilo těleso velikosti menšího Marsu a z jednoho z úlomků se pak stal Měsíc. Tato teorie nese oficiální název „Big Splat" (Velké plesknutí).

Tato verze ovšem vzala za své, když člověk přistál na Měsíci a vědcům se do ruky dostaly měsíční kameny. Jejich chemické složení je totožné s kameny na Zemi. Je tedy velmi pravděpodobné, že Měsíc se nějak zformoval ze Země.

A přichází právě zmíněná teorie o jaderném výbuchu. Nizozemský vědec dokonce našel místo, kudy se ze zemského jádra výbuch vyvalil. Mělo se to stát v západní Africe, kde lze na zemském povrchu dodnes spatřit jakési desetimetrové minireaktory.

Vědci se nakonec shodli na tom, že Měsíc sice skutečně pochází ze Země, avšak nevznikl explozí, nýbrž srážkou s jiným tělesem, zřejmě asteroidem nebo planetkou. 

Témata:  vesmir Měsíc

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy