Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak před Vánocemi rychle a levně vyčistit koberec? Stačí použít věci, které má doma každý

Jak nejlépe vyčistit koberec?
Jak nejlépe vyčistit koberec?
Foto: Pixabay

Koberec dodá bytu či domu nádech útulnosti a pohodlí. Navíc jde o skvělý doplněk, kterým lze poměrně snadno upravit vzhled místnosti. Koberce sice pokoji dodají šmrnc navíc hřejí, což se v těchto zimních dnech hodí. Potíže však začínají ve chvíli, kdy se rozhodnete koberec vyčistit a dostat ho do stavu, v jakém byl při koupi. Přitom k tomu stačí věci, které máme všichni doma.

Na vyčištění koberce nemusíte najímat žádných profesionály, ani kupovat drahé přípravky, které často vůbec nefungují. Stačí, když si připravíte směs ze surovin, které najdete doma v šuplínu, nanesete ji na koberec, počkáte 20 minut a nakonec vše vysajete. Buďte si jistí, že s těmito radami koberce vyčistíte coby dup a na Štědrý den tak budou vypadat jako nové. Sůl a soda

Na skvrnu nebo znečištěnou část naneste směs obyčejné soli a sody. Počkejte 20 minut a koberec vysajte. Tato směs je skvělým bojovníkem proti malým mastným nečistotám, kterou znají hospodyňky po celém světě. Oblíbená je tato metoda především díky tomu, že je levná a efektivní.

Vinný ocet

Stačí rozpustit 20 mililitrů octu v 1 litru vody. Do roztoku namočte čistý hadr a vytřete s ním koberec. Počkejte 20 minut a koberec otřete suchým hadříkem. Nakonec ho vysajte. Tímto postupem můžete koberci navrátit jeho původní vzhled a rozzářit jeho barvy.

Čajové lístky

Tmavé koberce jsou praktičtější, protože na nich nejsou tolik vidět skvrny či zvířecí chlupy. Ale i přesto potřebují péči. Když už na nich najdete fleky, zkuste je vyčistit čajem. Slyšíte správně. Uvařte si zelený čaj, přeceďte ho a lístky, které vám zůstanou v sítku nasypte na špinavé místa na koberci. Počkejte, dokud úplně neuschnou a poté je vysajte.

Zapomeňte na tvrdé kartáče

Na koberce byste neměli používat tvrdé drátěné kartáče. Nejenže poškozují strukturu a vlákna koberce, ale místo toho, aby skvrny odstranily, je rozptýlí do koberce. Když se rozhodnete koberec kartáčovat, použijte raději kartáč s měkkými štětinami.

Jak vidíte, čištění prostřednictvím zmíněných postupů a technik je levné, jednoduché a efektivní a navíc na něj nemusíte použít žádné chemikálie.

Témata:  úklid domácnosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy