Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim na mušce! Odstranit ho mělo speciální jihokorejské komando!

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Po útoku na sídlo jihokorejského prezidenta Modrý dům v roce 1968 se Jižní Korea rozhodla připravit pro severokorejského diktátora malé překvapení. Korejské letectvo vytvořilo 209. oddíl 2325. skupiny známější jako Jednotka 684. Ta měla jediný úkol. Provést atentát na severokorejského diktátora Kim Ir-sena!

Jednotka 684 si vzala za vzor severokorejskou Jednotku 124, která měla za úkol odstranit jihokorejského prezidenta Pak Čong-hua. Díky jedinému severokorejském zajatci po nepovedeném útoku na Modrý dům se podařilo zjistit jaké metody používala armáda KLDR k výcviku atentátníku. Vojáci například měli zvládnout běh osmi kilometrovou rychlostí se zátěží 33 kilogramů v těžkém a neznámém terénu. Museli se také vyznat v reáliích nepřátelské země a splynout s davem.

Jihokorejci se rozhodli své severní nepřátele napodobit a jednotku vycvičit podle jejich vzoru. Bylo však známo, že už během výcviku měli Severokorejci obrovské ztráty. Na rozdíl od KLDR přeci jen měl v Jižní Koreji, která byla v této době vojenskou diktaturou, lidský život poněkud větší cenu. verbování bylo přesto specifické a připomínala spíše zápletku legendárního amerického filmu Tucet špinavců.

Jednotka byla vytvořena z drobných zločinců, kterým byla slíbena milost a mladých civilistů, kterým byl slíben dobrý plat a kariéra. Ti předtím pracovali v různých pozicích a v jednotce se tak ocitl i bývalý prodavač novin, čistič bot a vyhazovač. Podmínkou dobrý fyzický stav a přirozená inteligence. Bylo vybráno cekem 31 mužů.

Rekruti byli v dubnu 1968 přepraveni na ostrov Silmido ve Žlutém moří několik desítek kilometrů od města Inčchonu, kde byli odstřiženi od civilizace a začal výcvik. Vojáci brzy pochopili, že jihokorejskému režimu naletěli. Nedostávali plat a kvůli „zocelení“ dostávali jen málo a velmi nekvalitní stravy. Za nejmenší přestupky nebo nesplnění požadavků instruktorů byli biti a brutálně trestáni. Bylo jim vštěpováno, že pokud chtějí žít, tak musí zabíjet.

Rekrutům se ovšem brzy začal ostrovní režim zajídat. Při jednom cvičení zemřel jeden z nich naprostým vyčerpáním a jim začalo docházet, že jejich život moc neznamená. Incidenty se začali množit. Dva muži byli zastřelení za dezerci, jeden za útok na instruktora a tři byli zastřeleni na útěku poté, co ve vesnici na pobřeží znásilnili ženu.

V roce 1971 již byli muži na Silmido tři roky a začali ztrácet naději, že se z prokletého ostrova někdy dostanou. Pohár trpělivosti přetekl 23. srpna 1971, kdy se zbylých 24 rekrutů Jednotky 684 vrhlo na svoje instruktory. Někteří z instruktorů si mysleli, že ostrov přepadlo severokorejské komando, a dokonce vydalo rekrutům zbraně. Ti je okamžitě použili proti nim. Z 24 instruktorů vojáci pobili osmnáct.

Poté se vydali na pevninu a unesli autobus. S tím se chtěli dostat do Soulu a zveřejnit svůj příběh. K tomu však již nedošlo. Přeživší instruktoři zburcovala armádu a ta brzy povstalce vystopovala a obklíčila. Část členů Jednotky 684 zahynulo v přestřelce s vojáky. Další se rozhodli raději spáchat sebevraždu a odpálili na sobě granáty. Z 24 mužů speciální jednotky přežili jen čtyři. Ale ani ti se neradovali dlouho. Vojenský soud je za vzpouru a dezerci odsoudil k trestu smrti.  Ten byl vykonán 10 března 1972.

Vláda se pokusila celou událost dokonale ututlat. Dokonce odmítla vydat rodinám těla vzbouřenců a ty dlouho nevěděly jaký osud je potkal. Mnoho dokumentů bylo skartováno, a proto je kolem událostí kolem Jednotky 684 mnoho nejasností a bílých míst. Celý příběh byl zveřejněn až v 90. letech. O jeho popularizaci se postaral film Silmido z roku 2003, který celé události se značnou uměleckou invencí popisuje.

Roku 2009 21 pozůstalých žalovalo jihokorejský stát kvůli ztrátě života jejich blízkých a útrapy a příkoří, které museli prožívat jako příbuzní „zrádců“. Soulský soud jim v roce 2010 přiznal obří odškodnění v přepočtu za 273 milionů eur. Z neobydleného ostrova Silmido je dnes turistická atrakce, která ročně přiláká statisíce turistů. Příběh Jednotky 684, která měla spáchat atentát na Kim Ir-sena, ale nakonec skončila krvavou vzpourou, tak žije dál.

Témata:  Kim Ir-Sen Severní Korea Jižní Korea studená válka válka v Koreji

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy