Pravidelné pití zeleného čaje prodlužuje život a významně snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby a mrtvici. K tomuto závěru dospěli čínští vědci, kteří přes sedm let sledovali zdravotní stav více než 100.000 lidí a zkoumali, jak jej ovlivňuje pravidelná konzumace čaje.
Podle vědců je přínos pití zeleného čaje jednoznačný, u černého čaje se jim ale takovou souvislost prokázat nepodařilo, napsal server The Independent.
Čínští odborníci se zaměřili na rozdíly mezi zdravotním stavem pravidelných pijáků čaje a lidí, kteří čaj konzumují méně než třikrát týdně.
Ve studii zveřejněné v časopise European Journal of Preventative Cardiology dospěli k tomu, že průměrný padesátiletý milovník zeleného čaje bude mít předpokládanou dobu dožití o 1,26 roku delší než člověk, který čaj nepije vůbec nebo jen zřídkakdy. Konzumenti čaje rovněž čelí o 22 procent nižšímu riziku, že zemřou na srdeční příhodu nebo mrtvici.
Podle výzkumníků nelze jednoznačně říci, proč má čaj tak blahodárný efekt. Zmiňují však například to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických sloučenin, které mohou být účinné v prevenci srdečních chorob.
Související
14. prosince 2020 19:12
22. července 2020 16:00
27. listopadu 2019 21:09
28. dubna 2019 19:00
28. března 2019 14:05