Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

An-Nusra už nemá vazby s Al-Káidou. Nechtějí být záminou pro útoky na Syřany

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Aljazeera **www.aljazeera.com**

Damašek - Syrská odbočka teroristické sítě Al-Káida, fronta An-Nusra, zpřetrhala vazby se svou mateřskou organizací a změnila svůj název.

Podle agentury Reuters to dnes v prohlášení nahraném na video oznámil vůdce skupiny, který uvedl, že již nechce dávat zahraničním armádám záminku k útokům na Syřany. Al-Káida uvedla, že krok má její souhlas, jestliže je třeba pro to, aby si fronta mohla udržet jednotu a pokračovat v bojích v Sýrii.

Podle vůdce skupiny se fronta přejmenovala a nebude mít spojení se žádnou jinou organizací. Její propojení s Al-Káidou dávalo podle něho Američanům či Rusům záminky pro útoky proti syrským povstalcům usilujícím o svržení režimu Bašára Asada, což prý již nebude platit.

Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí předtím ve zvukové nahrávce dal k oddělení obou skupin souhlas. "Můžete bez váhání obětovat organizační a stranické vazby, jestliže jsou v rozporu s vaší jednotou," uvedl na nahrávce Zavahrí. "Bratrstvo islámu mezi námi je silnější než příslušnost k organizaci," dodal. Tato příslušnost by podle něj měla být obětována, jestliže by skupině bránila v bojích proti jejím nepřátelům.

Témata:  al-Nusra Al-Káida

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy