Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojovníci skupiny An-Nusry budou z Damašku evakuováni

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - Syrská vláda a povstalci se dohodli na evakuaci skupiny bojovníků radikálního uskupení Fronta dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra) z tábora Jarmúk na jižním okraji Damašku do provincie Idlib, kterou kontrolují povstalci.

Oznámila to dnes libanonská televize Al-Manar, která má blízko k hnutí Hizballáh, blízkému spojenci syrského prezidenta Bašára Asada. Evakuováno má být asi 50 zraněných bojovníků a několik dalších pro jejich doprovod, upřesnila televize.

Uvedla zároveň, že jde o druhou fázi dříve uzavřené dohody o evakuaci lidí ze dvou měst obsazených rebely a dvou měst kontrolovaných provládními silami. První fáze této dohody se uskutečnila minulý měsíc, informovala libanonská televize.

Jarmúk je rozsáhlý palestinský uprchlický tábor u Damašku. Část jeho areálu ovládají syrské vládní síly, část rebelové včetně aliance radikálů Tahrír aš-Šám, do níž se bývalá An-Nusra po loňském přejmenování zapojila, a některé části Islámský stát.

Předchozí část dohody, ukončená minulý měsíc, zahrnovala evakuaci civilistů z rebely obléhaných šíitských obcí Fúa a Kafrája do vládou ovládaného Halabu, výměnou za propuštění civilistů a povstaleckých bojovníků z měst Zabadání a Madája.

Témata:  al-Nusra Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy