Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 historických památek, které si lidstvo v poslední době zničilo

IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
Foto: Reprofoto YouTube

V poslední době jsme byli svědky ničení památek v Sýrii, kde řádí Islámský stát. Džihádisté nejsou ale jediní, kteří ničí vzácné památky. Za posledních sto let už se toho stalo mnoho a svět tak často přišel o věci nebo místa, kde se psala historie, jak píše server Live Science.

1. Město Nimrud

Starobylé město bylo hlavním městem Novoasyrské říše za vlády Aššurnasirpala II. V letech 883 až 859 před naším letopočtem. Jeho říše se rozpínala od Perského zálivu až ke Středozemnímu moři, palác ve městě měl zdobený slonovinou a mnoha kamennými reliéfy.

V roce 2015 skupina džihádistů z IS zničila město kombinací výbušnin a buldozérů. Archeologové předtím dokázali vykopat pouze malou část. To co zbylo, se dá najít v muzeu v Londýně a New Yorku. Mnoho artefaktů už ale nikdy neuvidíme, protože byly zničeny společně s městem.

2. Chrámy v Palmýře

I druhé místo zničili džihádisté z IS. Město vyplenili a zničili řadu archeologických nalezišť, včetně starověkých chrámů věnovaných bohům Baalshamin a Bel, které patřily do světového dědictví UNESCO.

Chrámy byly zhruba 2 tisíce let staré, jejich předností byly masivní a jemně zdobené sloupy. V době výstavby byla Palmýra pod vládou Říma a jednalo se o obchodní centrum, čímž město zbohatlo.

3. Člověk pekinský

Řada fosilií Člověka vzpřímeného pekinského, který je také znám jako Člověk pekinský, byla vyhloubena v roce 1920 a 1930 v jeskyni v Číně. Když ale v roce 1937 napadli vojáci Japonska Čínu, byly fosilie zabaleny do beden a poslány do USA. A to je poslední zmínka o nich, už se nikdy nenašly a do USA nedorazily.

I přes ztrátu fosilií ale výzkum Člověka pekinského probíhá. Poslední zprávy hovoří o tom, že byli schopní rozdělat oheň, používat kopí, pracovat se dřevem a vyrábět jednoduché obleky proti zimě. Do Číny pravděpodobně přišly před 780 tisíci lety.

4. Strom v Teneré

Byla to ojedinělá akácie v saharské poušti. V okolí 400 kilometrů od ní, nebyl žádný jiný strom. Jednalo se tak o nejvíce izolovaný strom vůbec. Lidé používali strom jako orientační bod a Tuaregové ho dokonce uctívali jako svatý, věk akácie se odhaduje na více než 300 let.

A i když se jednalo o jeden jediný strom v obrovské oblasti, v roce 1973 do něj vrazil opilý řidič, který vyjel ze silnice. Dnes je na místě stromu kovová plastika od neznámého umělce.

5. Buddhové z Bámijánu

Jednalo se o dvě obří sochy, jedna byla 55 metrů vysoká, druhá pak 38 metrů. Ležely v údolí Bámiján v Afghánistánu. Byly více než 1500 let staré, kdy se staly součástí velkého komplexu buddhistických klášterů, kaplí a svatyní. Patřily do světového dědictví UNESCO.

V březnu 2001 Buddhy zničil Taliban, který měl v té době pod kontrolou většinu Afghánistánu. Jakmile byl vytlačen Taliban, archeologové byli schopni vykopat zbytky a vložit do nich kovové výztuže, aby nespadly úplně.

6. Chrám Mar Behnam

Chrám se nacházel v Iráku už od 4. století, blízko města Mosul. Obsahoval nápisy a architekturu posledních 1500 let. V roce 2014 vyhnal Islámský stát všechny mnichy a poté ho zničil.

Naštěstí byla několik let před zničením většina nápisů i architektury zdokumentována a zmapována. Univerzita v Torontu v čele s Amirem Harrakem nyní pracuje na digitalizaci fotografií a zveřejnění výzkumu z kláštera.

7. Mayská pyramida Nohmul

Jedna z největších mayských pyramid Nohmul byla srovnána buldozerem na prach. Jednalo se o obřadní místo Mayů z oblasti dnešní Belize, pyramidu používaly už více než před 2000 tisíci lety. I přes to, že zákony chrání ničení historických památek, stála pyramida na soukromém pozemku a zničena.

Důvod? Stavaři potřebovali drť do základů silničního projektu, který se stavěl nedaleko. „Je to neuvěřitelné, co způsobí nevědomost a neskutečná lenost, oni věděli, že se jedná o starověkou stavbu," říkal Jaime Awe, vedoucí archeologického ústavu v Belize.

8. Vesnice Huronů

V Kanadě i USA je stále větší tlak na výstavbu baráků a komerčních prostorů. Jedno takové stavění vedlo ke zničení indiánských archeologických nalezišť. Jedno z největších nalezišť bylo v Ontariu, kde se dochovalo téměř sto příbytku Huronů, což byl jeden z kmenů původních obyvatel Severní Ameriky.

Místo příbytků se v roce 2003 až 2005 místo vydláždilo. Archeologové většinu dřevěných baráčků odvezli pryč. Zákony, které zabraňují podobného ničení, byly v Kanadě zavedeny až nedávno.

9. Jantarová komnata

Jantarová místnost byla místnost, která byla bohatě zdobena jantarem. Nacházela se v Kateřinském paláci v Carském Selu. Postavena byla v 18. století. V místnosti byly mozaiky, drahé kameny, zrcadla, pozlacené řezby atd.

Při německé invazi do Ruska v roce 1941 byla místnost rozebrána a transportována na Západ. A ačkoliv archeologové a historici navrhli mnoho teorií, originál se už nikdy nenašel. Rekreace se dá nyní najít znovu v Kateřinském paláci.

10. Kostel Panny Marie v Drážďanech

Na svou dobu se jednalo o obrovské stavbu, která přinesla mnoho obtíží. Práce byly zahájeny v roce 1722 a trvalo to několik desítek let, než se kostel dostavěl, kopule vážila neuvěřitelných 12 tisíc tun, a jak se později ukázalo, jednalo se o jeden z největších problémů, kvůli velké váze nešlo kostel moc dobře stabilizovat.

O pár století později, v roce 1945 byly Drážďany mnohokrát terčem útoků spojeneckých bombardérů. V noci z 13. na 14. února byl kostel zničen, když pískovec nevydržel okolní teploty, které dosahovaly až 1200 stupňů a po dvou dnech v pekle, se zřítil. Dnes už znovu kostel stojí, samotná rekonstrukce, která je považována za jednu z nejkomplikovanějších v dějinách světové architektury, trvala 12 let.

Témata:  Islámský stát ničí památky v Palmýře památky historie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy