Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin přiletěl na neformální návštěvu do Slovinska. Má prý testovat jednotu EU, tvrdí opozice

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Lublaň - Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl dnes do Slovinska. Ačkoli se jedná o neformální návštěvu, místní opozice i západní pozorovatelé ji považují za další test šéfa Kremlu ohledně jednoty EU.

Putin zahájil návštěvu uctěním památky tří stovek ruských zajatců z první světové války, které před sto lety zavalila lavina, když budovali horskou silnici. V pravoslavném dřevěném kostele postaveném v průsmyku Vršič 1600 metrů nad mořem, kde se neštěstí odehrálo, se také setkal se svým hostitelem, prezidentem Borutem Pahorem.

Putinovu cestu Lublaň označuje za striktně neformální, nicméně slovinští činitelé uvedli, že se během ní bude hovořit o ekonomických a bilaterálních vztazích.

S Pahorem by měl Putin hovořit ještě během večeře na zámku Brdo nedaleko města Kranj. Malé Slovinsko, z něhož pochází manželka amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa Melania, udržuje s Moskvou přes zmíněné obchodní sankce nadále přátelské vztahy. Rusko je největším obchodním partnerem této bývalé jugoslávské republiky mimo EU, ale kvůli sankcím jejich obchodní výměna klesla o 30 procent.

Putinův pobyt ve Slovinsku provázejí přísná bezpečnostní opatření. Od rána je průběžně uzavírána především dálnice A2 včetně tunelu Karavanky na slovinsko-rakouském pomezí. Na rakouských dálnicích se kvůli tomu vytvořily mnohakilometrové fronty aut.

Témata:  Vladimír Putin Slovinsko protiruské sankce

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy