Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce bojovat s islámem. Zvažuje nová opatření

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž – Francie se v posledních týdnech stala obětí dvou teroristických činů. 14. července najel během oslav státního svátku v Nice do davu muž v nákladním voze a 84 jich zabil, 26. července dva muži v kostele zavraždili kněze. Francouzský premiér Manuel Valls nyní chce zavést státní dohled nad islámem, podle bruselského serveru Politico to ale nebude mít jednoduché.

Islám slučitelný s demokracií?

Francouzský premiér Manuel Valls týdeníku Journal du Dimanche sdělil, že hodlá redefinovat vztah země s islámem a vytvořit „pakt", jehož cílem by bylo zabránit zahraničnímu financování mešit a zajistit, že kněží budou vzděláváni doma, aby jejich kázání byla „kompatibilní s demokracií".

Valls tak znovu zopakoval svůj plán, který odhalil již dříve, dále ale celou situaci okomentoval. „Islám své místo v republice našel. Ale ... dnešní doba požaduje, abychom se podívali na vzestup islamismu a globalizovaný džihádismus a jeho apokalyptický pohled."

„Potřebujeme obecnou mobilizaci všech veřejných činitelů a občanské společnosti ... a muslimové sehrají velkou roli. Naše země musí statečně světu dokázat, že islám je s demokracií slučitelný," vysvětlil dále premiér a narazil tak na jednu z nejpalčivějších otázek současné doby.

Muslimská invaze

Podle serveru zatím konkrétnější detaily Vallsova plánu vysvětleny nebyly; jak ale zdůrazňuje, k podobnému kroku jej tlačí i pravicová opozice, která po útocích v Nice a Rouenu stupňuje svou protiislámskou rétoriku a volá po plošných opatřeních proti islámu.

Nadine Morano, bývalý poslanec a konzervativní politik například podle serveru uvedl: „Probíhá tu masivní arabsko-muslimská invaze. Nechci, aby se Francie stala muslimskou." Nathalie Kosciusko-Morizetová, středopravá poslankyně, zase podle francouzského rádia Europe 1 minulý týden vyzvala k plošnému zákazu salafismu, odvětví islámu, ke kterému se v zemi hlásí odhadem 15 tisíc lidí.

Jak server připomíná, k uzavření salafistických mešit vyzvala i Marine Le Penová, která stojí v čele pravicové Národní fronty. Le Penová také požaduje, aby byli „dáni za mříže" všichni lidé, kteří jsou podezřelí z terorismu – bez ohledu na to, zda byli obviněni. K takovému požadavku se přidal i bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Ten vyzval ke kriminalizaci džihádismu a uvalení domácího vězení na všechny osoby, které jsou na seznamu sledovaných osob kvůli terorismu.

Podle Vallse proto již byla situace „neudržitelná". „Zároveň ale také uvedl, že zahraniční vliv na francouzské mešity skrze financování ze zemí s radikálním smýšlením v zemi způsobuje šíření ‚strašlivého jedu'," podotýká server. Cílem by podle Vallse mělo být vytvoření většího státního dohledu nad islámem.

Složité detaily

Definice vztahu mezi Francií a jejími muslimskými komunitami je ale podle serveru velkým problémem, na který se již dlouhodobě politikům nedaří najít řešení. Jelikož v minulosti francouzští muslimové na stavbu mešit nemohli získat finance od státu, obrátili se o pomoc na země Perského zálivu a Egypt, což ale často zároveň znamenalo, že do země na stavbu přijel dohlédnout i kazatel z dané země.

Pokud by toto chtěl Valls změnit, server varuje, že by to znamenalo celkové uvolnění zákonů, které zakazují přímé finanční příspěvky ze strany státu církvím, což by ve Francii, která si zakládá na náležitém oddělování světských a náboženských záležitostí, mohlo představovat problém.

Server varuje, že problémem by mohlo být i určení toho, kdo bude o rozdělování peněz rozhodovat. I v rámci francouzské muslimské komunity totiž podle něj existují menší skupiny, které se rozdělují například podle národnosti a které se mezi sebou neshodnou.

„Tyto problémy vysvětlují, proč byl Valls skoupý na detaily, které by popisovaly, jak a v jakém časovém rámci by tento jeho ‚pakt' s islámem měl být implementován," dodává server.

Témata:  Manuel Valls Francie Islám

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy