Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský expremiér Valls chce být starostou Barcelony

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bývalý francouzský socialistický premiér a nyní poslanec Manuel Valls se dnes rozloučil s dolní komorou francouzského parlamentu. Politik katalánského původu bude příští rok kandidovat na starostu Barcelony, kde se narodil, a vzdává se kvůli tomu všech svých funkcí.

Valls, jenž socialisty loni opustil a v Národním shromáždění se připojil k vládnímu centristickému hnutí Republika v pohybu (REM), je synem katalánského otce a italsko-švýcarské matky. Francouzské občanství dostal ve 20 letech.

Když neuspěl v socialistických primárkách před loňskými prezidentskými volbami, angažoval se na druhé straně Pyrenejí. Letos v říjnu získal španělský pas. Řadí se mezi odpůrce katalánského separatismu.

Šestapadesátiletý politik se dnes v parlamentu dočkal ovací od vládního tábora, krajně levicoví poslanci na něj ale bučeli.

Valls stál v čele vlády v letech 2014 až 2016, tedy i v roce 2015, kdy Francii zasáhla vlna teroristických útoků. Nynější premiér Édouard Philippe dnes Vallse za jeho práci z té doby ocenil.

Témata:  Manuel Valls Francie Barcelona

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy