Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlík ubodal sociální pracovnici. Vězení ho však nečeká

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Stockholm – Migrant, který letos v lednu v jednom ze švédských center pro mladé uprchlíky zabil sociální pracovnici, byl poslán do psychiatrické léčebny. Podle psychologů v době činu trpěl vážnou poruchou.

Sociální pracovnice Alexandra Mezherová (22) byla ubodána v lednu v jednom z center pro mladé uprchlíky v Mölndalu. Případ pobouřil téměř celý svět. Útočník byl obviněn z trestných činů zabití a napadení s přitěžujícími okolnostmi s použitím zbraně.

Když na místo dorazila policie, dívka už utrpěla několik ran nožem na zádech a stehnech, pachatel mezitím přemohl i další obyvatele zařízení. Dívka sice byla ihned převezena do nemocnice, kvůli hluboké řezné ráně na noze však nakonec zemřela.

Podle psychologického vyšetření, které vypracovali experti z agentury pro soudní lékařství, kteří zkoumali duševní stav útočníka, trpěl migrant v době obou trestných činů i v průběhu vyšetřování vážnou duševní poruchou.

Kvůli tomu byl soudem poslán do psychiatrické léčebny pro pachatele trestných činů. Pokud by chtěl v budoucnu požádat o propuštění, bude třeba vypracování zvláštního posudku, informuje server The Local. Pokud by byl propuštěn z léčení, bude ihned deportován. Do Švédska se pak může vrátit nejdříve v roce 2026.

Odsouzený také musí rodině sociální pracovnice vyplatit částku 300 tisíc švédských korun, tedy asi 850 tisíc českých korun.

Rodině se však verdikt soudu o zabití nelíbí, podle právního zástupce se odvolá. „Soud nevěří, že to byla vražda, ale my ano. A nepřestaneme, dokud to soud neuzná," řekl zástupce rodiny Hans Gaestadiua.

Podle prvotních informací mělo být pachateli 15 let, vyšetřování ale následně ukázalo, že je mu nejméně 18 let. Po útoku na sociální pracovnici nožem zaútočil ještě na dalšího obyvatele centra, ten však vyvázl bez zranění.

Vyšetřování také ukázalo, že v centru zřejmě došlo k porušení zdravotních a bezpečnostních zákonů, protože Mezherová v době činu pracovala sama bez přítomnosti dalších osob.

Témata:  uprchlíci Švédsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy