Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Včely dokázaly vyřadit jednu z nejmodernějších stíhaček současnosti

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Washington - F-22 Raptor je jedna z nejmodernějších a nejúčinnějších stíhaček na světě. Ale i tento kus moderní techniky má slabiny, na jednu z nich ale při výrobě pravděpodobně vůbec nepomysleli. Jednoho Raptora obsadila královna a pak se začaly dít divy.

Když jeden z pilotů amerického letectva přišel ke stíhačce F-22, viděl něco nečekaného. Stroj obsadil velký roj, asi dvaceti tisíc včel, jak informuje server Gizmodo. Vojáci nevěděli co s tím, někteří chtěli použít masivní sílu, seržant Jeffrey Baskin nakonec rozhodl, že se zavolá odborná pomoc.

Místní entomolog si ale s takovým množstvím včel nevěděl rady a stíhačka byla tedy pořád vyřazena z provozu. Musel se povolat vysloužilý člen námořnictva a zároveň včelař Andy Westrich, který dokázal včely odstranit pomocí podtlakové trubice.

Podle všeho se roj do stíhačky dostal tak, že se včelí královna během letu unavila a přistála na stroji. Její roj ji pak následoval a ze stíhačky si vytvořil nový domov. Podobné nenadálých zjevení včelího roje v poslední době přibývá. Nedávno napadl roj včel auto ve Walesu, poté co královnu zavřeli do kufru, podobný zážitek má i rodina z Kanady, kterým se roj dostal na auto minulý měsíc.

Témata:  včely U.S. AIR FORCE F-22 Raptor

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy