Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve střední Africe řádí cholera, zemřelo nejméně 50 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNICEF

Bangui - Ve Středoafrické republice se rychle šíří cholera, od začátku srpna nemoci podlehlo již 16 lidí. S nebezpečnou bakterií bojují také v sousedním Kongu.

Hlášeno je celkem 66 případů. Nemoc se už rozšířila i do Konga, kde zemřelo 34 lidí.

Ministr zdravotnictví Středoafrické republiky Fernande Ndjengbot uvedl, že vláda společně s organizacemi, včetně Světové zdravotnické organizace, pracuje na tom, aby se podařilo nemoc izolovat a zajistit obyvatelům čistou vodu. Snaží se také poskytnout lidem potřebné léky a pomoc. Občany ministr vyzval, aby všechny případy hlásili.

Původcem nákazy je bakterie Vibrio cholerae, která se přes kontaminovanou vodu či potravu dostává do trávicího traktu. Inkubační doba je obvykle 2-5 dní. Onemocnění se projevuje řídkými průjmy, kdy stolice odchází samovolně z těla. Během několika hodin tak organismus ztratí velké množství vody a minerálů (až 10 % tělesné hmotnosti). Dochází k extrémní dehydrataci s neuhasitelnou žízní, svalovými křečemi, poklesem krevního tlaku a selhání ledvin. Pro léčbu je klíčová rychlá rehydratace. Na světě každý rok onemocní několik milionů osob.

Témata:  Středoafrická republika cholera Afrika

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy