Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexická policie měla podle ochránců lidských práv zabít 22 lidí

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Mexická Národní komise pro lidská práva obvinila policii, že minulý rok v květnu zabila 22 lidí. Následně se měli snažit událost zamaskovat jako souboj gangů.

Není to poprvé, kdy se podobné zprávy objevily. Podezření o úmrtí dalších osob se nyní prošetřují. Policie ale výtky ze strany ochránců lidských zpráv odmítají. Podle vyjádření bylo v situaci použití zbraní zcela nezbytné a přiměřené.

"Vyšetřování potvrdilo skutečnosti, které ukazují na závažné porušení lidských práv, jichž se dopustili příslušníci federální policie," uvedl předseda CNDH Luis Pérez. Podle něj policisté zastřelili 22 lidí a následně k jejich tělům rozmístili zbraně, aby vyvolali dojem, že došlo k přestřelce. Pochybnosti podle Péreze panují i o smrti dalších 15 osob.

Bezpečnostní složky podle ochránců postupují příliš tvrdě a porušují lidská práva. Samotný konflikt mezi policí a kartely si měl podle agentury Reuters vyžádat již vice než 100 tisíc životů.

Témata:  Mexiko policie Mexiko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy