Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční mocností ignorují vůči utrpení běžných Syřanů. Spojení Ruska a USA by bylo zlé, varuje expert

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Aleppo je mikrosvětem syrského konfliktu, stejně jako je mikrosvětem chyb americké politiky vůči této válkou rozervané zemi, konstatuje mezinárodněpolitický analytik Hassan Hassan. Expert na Blízký východ působící v think tanku Tahrir Institute v komentáři pro server CNN vystoupil proti americko-ruskému plánu zasáhnout společně proti Frontě osvobození Sýrie, tedy bývalé Frontě An-Nusrá hlásící se k teroristické síti Al-Káida.

Aleppo druhé největší město v Sýrii definuje podle odborníka vše, co je na syrské válce špatné - násilí nerozlišující mezi bojovníky a civilisty, obléhání, strádání, vzestup extremismu a devastující regionální a mezinárodní rivalitu. "Uprostřed tohoto chaosu Washington pouze přihlíží, ba dokonce přispívá ke zhoršování situace," kritizuje Hassan.  

Analytik připomíná, že minulý čtvrtek poslední zbývající lékaři v Aleppu napsali otevřený dopis americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Hlavní poselství, k němuž se přihlásilo 15 lékařů, podle experta znělo: "Nevidíme žádné úsilí ze strany Spojených států uvolnit obléhání či využít svůj vliv k přinucení (bojujících) stran chránit civilisty."

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Jak režimní a ruské nálety často cílí na infrastrukturu ve městě a poskytování základních služeb, humanitární krize v Aleppu nadále plní hlavní zprávy, podotýká Hassan. Dodává, že životní situace zhruba 300 tisíc civilistů se neustále zhoršuje a kupříkladu korespondentka CNN Clarissa Wardová ji popsala jako "apokalyptickou poušť".

"Namísto odpovědi na nejhorší katastrofu naší doby politika USA dává zapravdu jedné z nejkritičtějších manter extremistů," kritizuje odborník. Ta podle něj zní, že mezinárodní společenství není přítelem syrského lidu.  

Společný americko-ruský plán

Čtyři dny poté, co aleppští lékaři apelovali na USA, aby pomohly uvolnit obležení, Moskva - jako by chtěla stav věcí ještě zhoršit - oznámila, že Spojené státy a Rusko jsou blízko k zahájení společné vojenské akce proti té skupině bojovníků, která o týden dříve prolomila blokádu Aleppa, pokračuje expert. Dodává, že tou skupinou je bývalá Fronta An-Nusrá, odnož teroristické sítě Al-Káida, která se nedávno přejmenovala na Frontu osvobození Sýrie.      

"Bez ohledu na to, zda jsou zprávy z Moskvy přesné, škoda již byla napáchána," konstatuje Hassan. V té souvislosti odkazuje na skutečnost, že myšlenka společných útoků na Frontu osvobození Sýrie, která je známa jako jedna z nejefektivnějších protirežimních sil, vzešla z Bílého domu.  

Tento krok podle analytika vystihuje chronickou izolaci a zjevné přezíravost zahraničních mocností vůči utrpení běžných Syřanů.

Izolace

Bývalá odnož Al-Káidy z uvedené izolace těží a snaží se prezentovat jako mocná síla odhodlaná pouze k boji proti Asadovu režimu, vysvětluje Hassan. Dodává, že pokud je na ni útočeno, chce, aby Syřané tyto útoky na její bojovníky a akce viděli.     

Odloučení Fronty An-Nusrá od Al-Káidy bylo částečně motivováno snahou vyslat zprávu Syřanům, že USA a Rusko na organizaci budou nadále útočit bez ohledu na to, zda odhodí svou příslušnost k teroristické síti, deklaruje analytik. Obává se, že Washington však tuto základní skutečnost odmítá pochopit.   

"Zdá se, jako by se (Washington) nepoučil z lekce, z níž měl vyvodit závěry již během uplynulých pěti let," tvrdí expert. To je podle jeho názoru fakt, že vnímání ze strany místního obyvatelstva je důležité a může pomoci teroristickým skupinám povstat z popela a stát se mocnými a ničivými hráči.  

Během syrského konfliktu se Spojeným státům nepodařilo podpořit svá slova činy, poukazuje odborník. Připomíná, že Barack Obama se například neřídí svým prohlášením, že Bašár Asad již není legitimním vládce Sýrie, či přehodnotil rozhodnutí potrestat Asadův režim za nasazení chemických zbraní proti civilistům.  

Nekonsistentní politika, vlažná podpora povstalcům, zmatečné zprávy a absence silného mezinárodního vedení podle experta přispěly k protahování konfliktu a vytvořily prostor, aby regionální a mezinárodní aktéři rozervali Sýrii na kusy.

"Když se poprvé jasně ukázalo, že konflikt a nefunkčnost (států) v Sýrii a Iráku pomohly vytvořit skupiny jako Islámský stát - nadnárodní hrozbu - Washington rychle oddělil tuto hrozbu od syrského konfliktu a nakládá s ní za pomoci protiteroristické optiky," tvrdí Hassan závěrem, s ohledem na situaci ohledně Fronty osvobození Sýrie, deklaruje, že USA dnes opakují stejnou chybu, což ohrožuje úplně všechny

Témata:  Sýrie USA An-Nusra

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy