Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o almužnu žebrákovi. Australský premiér čelí za svůj skutek kritice

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney – Tvrdě se australskému premiérovy vymstil pokus o dobrý skutek. V Melbourne si potřásl rukou s žebrákem a dal mu pár drobných, Jeho gesto na sociálních sítích však vyvolalo poměrně bouřlivé reakce.

Že se dobré skutky nevyplácí, si teď zřejmě říká australský premiér Malcolm Turnbull. V Melbourne obdaroval žebráka pěti australskými dolary (asi 90 Kč). Drobné milosrdné gesto, kdy si Turnbull s chuďasem potřásl rukou a poté vsunul bankovku do kelímku, mělo velkou odezvu na sociálních sítích. Podle BBC lidé tvrdě premiéra kritizují, a to často z naprosto opačných hledisek.

První tábor považuje Turnbulla za skrblíka. Jako bohatý člověk, bývalý investiční bankéř prý mohl muži dát více. Australská verze populárního listu Daily Mail ho překřtila na „lakomého Mala". Další pak ministerského předsedu kritizují za to, že peníze vůbec rozdává. Melbournský starosta Robert Doyl se nechal slyšet, že obdarovávání žebráků jen posiluje drogové návyky a prohlubuje zabřednutí do chudoby; lépe by Turnbull udělal, kdyby dal peníze charitě.

Podezíravci politika obviňují, že sehrál cynické divadlo, aby se před kamerami pochlubil, jak je velkorysý. Fotografii s premiérovou almužnou provázejí ironické otázky, zda jde o slibovaný hospodářský růst a nové pracovní příležitosti? Našli se ovšem i premiérovi obhájci. „Vy vidíte člověka, který může dát víc. Já vidím člověka, který dal," napsal jeden z uživatelů na twitteru.

Turnbull k incidentu dodal, že mu bylo muže líto. „Byla to lidská reakce a omlouvám se, pokud jsem tím někoho zklamal," vyjádřil se k polemice v rozhlasovém rozhovoru.

Témata:  Malcolm Turnbull Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy